Amerikaanse sancties ‘meestal symbolisch’ en zullen Rusland niet lastig vallen

By Jernst van Waal

Deze combinatie van foto’s gemaakt op 17 maart 2021 toont de Amerikaanse president Joe Biden (L) tijdens opmerkingen over de uitvoering van het Amerikaanse reddingsplan in de State Dining Room van het Witte Huis in Washington, DC op 15 maart 2021, en de Russische president Vladimir Poetin houdt samen met zijn Turkse tegenhanger een gezamenlijke persverklaring na hun besprekingen in het Kremlin in Moskou op 5 maart 2020.

Eric Baradat | AFP | Getty-afbeeldingen

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland zijn “meestal symbolisch” en zullen een minimale impact hebben op de markten en de macro-economische vooruitzichten, hebben economen gesuggereerd.

De regering van president Biden kondigde donderdag een reeks nieuwe sancties aan tegen Moskou in verband met verkiezingsinmenging in 2020, een enorme cyberaanval op de Amerikaanse regering en bedrijfsnetwerken, illegale annexatie en bezetting van de Oekraïense Krim, en mensenrechtenschendingen.

Sancties waren gericht tegen 16 entiteiten en 16 personen die werden beschuldigd van pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden, samen met vijf personen en drie entiteiten die verband hielden met de annexatie van de Krim, en verdreven 10 Russische diplomaten uit de VS.

Washington legde ook sancties op aan nieuw uitgegeven Russische staatsschulden, wat donderdag een lichte uitverkoop veroorzaakte van de Russische roebel en staatsobligaties.

De maatregel verhindert dat Amerikaanse financiële instellingen na 14 juni deelnemen aan de primaire markt voor roebel en niet in roebel luidende schulden.

‘Symbolische oefening’

Economen voorzien echter geen tastbare gevolgen van de sancties in hun huidige vorm.

“De laatste ronde van Amerikaanse sancties was een overwegend symbolische oefening”, vertelde Agathe Demarais, directeur wereldwijde prognoses bij The Economist Intelligence Unit, vrijdag aan CNBC.

“Sancties tegen Russische individuen en bedrijven zijn niet relevant, aangezien deze mensen en bedrijven geen banden hebben met de VS en waarschijnlijk niet van plan zijn ooit de Amerikaanse dollar te gebruiken of bankrekeningen in de VS te hebben”

Demarais voegde eraan toe dat de sancties op staatsschulden minder streng zijn dan de aanvankelijke marktreactie suggereert, aangezien ze zich alleen richten op de primaire schuldmarkt en daarom “gemakkelijk kunnen worden omzeild via de secundaire markt”.

De primaire markt verwijst in dit geval naar Russische schuldbewijzen die voor het eerst worden gecreëerd en aan het publiek worden aangeboden, terwijl de secundaire markt de plaats is waar die effecten onder beleggers worden verhandeld.

“Deze beleidskeuze betekent dat de Amerikaanse regering ervoor zorgde dat ze de Amerikaanse investeerders, die miljarden aan Russische staatsschulden aanhouden, niet schaden,” zei Demarais.

Met name Amerikaanse functionarissen vergezelden de sancties met een reeks verklaringen waarin zij de wens uitspraken om de bilaterale betrekkingen met Moskou te verbeteren. De sancties trekken in feite een grens onder een periode waarin beleggers wachten en gissen naar hun timing en omvang.

‘Verlichting’

Vladimir Tikhomirov, hoofdeconoom bij BCS Global Markets in Moskou, vertelde vrijdag aan CNBC dat sommige beleggers opgelucht waren door het wegnemen van onzekerheid en vrij bescheiden sancties, waardoor het algemene niveau van aan Rusland gerelateerde investeringsrisico’s werd verminderd.

Tikhomirov zei dat het verbod op staatsschulden de belangrijkste van de nieuwe maatregelen was, maar dat de impact ervan nog steeds beperkt was.

“ Gezien de huidige staat van de Russische begroting (in 1Q21 had de begroting een overschot), een laag staatsschuldniveau, een conservatief fiscaal beleid en een hoog volume aan opgebouwde reserves is het onwaarschijnlijk dat het verbod op nieuwe schuldaankopen significante gevolgen zal hebben voor de staat. van de Russische financiën of voor de economie in het algemeen, “zei hij.

Liam Peach, econoom van opkomende markten bij Capital Economics, was het ermee eens dat de gevolgen beperkt zullen zijn, tenzij de sancties worden uitgebreid tot alle staatsschulden, of Rusland agressieve vergeldingsmaatregelen neemt.

Capital Economics schat dat de Russische regering in 2021 2,5 biljoen roebel aan obligaties zal uitgeven, wat overeenkomt met 2,7% van het bbp, om het tekort te financieren en de vervallende schuld te verlengen. Peach verwacht echter dat bijna alle schuld in roebels zal worden uitgegeven en door Russische banken zal worden gekocht, waardoor de impact van sancties op nieuwe uitgiften wordt beperkt.

Hoewel eerdere sancties leidden tot een verlengde premie op de Russische dollarobligaties en valuta, was de macro-impact vrij beperkt, benadrukte Peach donderdag in een onderzoeksnota.

“Dit biedt een ankerpunt, maar de impact zal natuurlijk afhangen van de schaal waarop niet-ingezetenen hun bezit aan uitstaande schulden verkopen”, zei hij.

“Russische vergelding zou kunnen bestaan ​​uit tegensancties of verhoogde spanningen met Oekraïne, maar het belangrijkste punt is dat de trend naar meer isolement alleen maar verder zal groeien”, merkte Peach op.

Komt er vergelding?

Tikhomirov zei dat Russische investeerders geen vergelding verwachten door middel van economische of financiële maatregelen, en daarom relatief optimistisch blijven over de gevolgen voor de markten en de economie.

“Dat gezegd hebbende, is het belangrijkste risico op dit gebied voornamelijk politiek: aangezien Rusland waarschijnlijk vergeldingsmaatregelen zal nemen door politieke bewegingen, kunnen deze mogelijk leiden tot een verdere escalatie van de betrekkingen tussen Rusland en Westen, wat op zijn beurt zou kunnen leiden tot tegenmaatregelen van de VS en de VS. bondgenoten, ‘zei hij.

“Een dergelijk scenario kan veel investeerders alleen maar zorgen baren, hoewel de hoop blijft bestaan ​​dat Moskou het bod van de VS zal aannemen en ook maatregelen zal nemen om de relaties met de VS en het Westen in het algemeen te verbeteren.”

Economen verwachten in grote lijnen dat de Centrale Bank van Rusland de rente volgende week zal verhogen. Peach voorspelde dat als de roebel onder aanzienlijke druk zou komen te staan ​​en de CBR zich zorgen maakt over de inflatievooruitzichten, een agressievere monetaire verkrapping kan worden verwacht. Capital Economics verwacht nu een stijging van 50 basispunten tot 5%.

Ondertussen verwacht Tikhomirov een stijging van 25 basispunten tot 4,75% en een mogelijke stijging van 25-50 bp later in het jaar, aangezien beleidsmakers een versnelling van de inflatoire druk volgen in plaats van te reageren op sancties.