Amerikaanse inlichtingengemeenschap die onderzoekt of het coronavirus per ongeluk is ontstaan ​​uit een Chinees laboratorium

By admin

Laborant-technici werken op 12 februari 2020 aan het testen van monsters van mensen die moeten worden getest op het COVID-19-coronavirus in een laboratorium in Shenyang in de noordoostelijke provincie Liaoning in China.

STR | AFP | Getty Images

De Amerikaanse inlichtingengemeenschap onderzoekt of het virus dat een wereldwijde pandemie veroorzaakte, per ongeluk is ontstaan ​​uit een Chinees onderzoekslaboratorium dat ziekten bij vleermuizen bestudeert, vertellen huidige en voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen aan NBC News.

Spionagentschappen hebben uitgesloten dat het nieuwe coronavirus door de mens is veroorzaakt, zeggen de functionarissen. Maar wetenschappers van een militair en een burgerlaboratorium in Wuhan, waar het virus is ontstaan, staan ​​erom bekend voortdurend onderzoek te hebben gedaan naar coronavirussen, zeggen functionarissen. Ze zeggen dat de inlichtingendiensten zich hebben verzameld en het bewijs afwegen dat een medewerker van een van de laboratoria per ongeluk besmet zou kunnen zijn geraakt en de faciliteit met het virus heeft verlaten.

“Het is een mogelijkheid, maar niet de meest waarschijnlijke mogelijkheid”, vertelde een ambtenaar aan NBC News.

Gevraagd naar de inlichtingen op VANDAAG zei minister van Defensie Mark Esper: “Dit is iets dat we al een tijdje nauwlettend in de gaten houden”, eraan toevoegend dat de resultaten van het onderzoek tot dusver “niet doorslaggevend” zijn.

De voorzitter van de gezamenlijke stafchef, Mark Milley, vertelde verslaggevers deze week dat Amerikaanse inlichtingendiensten “hard kijken” of het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan.

‘We weten het niet zeker’, vertelde Milley dinsdag aan verslaggevers.

President Donald Trump weigerde woensdag een vraag over de inlichtingen te beantwoorden tijdens een briefing op televisie.

China betwist dat het virus mogelijk afkomstig is uit een laboratorium in Wuhan. Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, zei donderdag dat het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie “herhaaldelijk heeft gezegd dat er geen bewijs is” dat het virus in een laboratorium is gemaakt en dat “bekende medische experts” geloven dat er “geen wetenschappelijke basis” is voor claims van ” zogenaamde laboratoriumlekken. “

Afzonderlijk wordt het idee dat het virus op een dierenmarkt in Wuhan is ontstaan, nog steeds besproken door experts. Dr. Ronald Waldman, een voormalig ambtenaar van de Centers for Disease Control en een volksgezondheidsexpert aan de George Washington University, zei dat de theorie in sommige kringen uit de gratie is geraakt, deels omdat een van de vroeg besmette personen geen verband had met de markt.

Twee laboratoria in Wuhan hebben onderzoek gedaan naar coronavirussen in vleermuizen.

In november 2017 publiceerde het onderzoeksteam van het Wuhan Institute of Virology een paper waarin de vleermuizenpopulatie werd geïdentificeerd die mogelijk het virus had gekost dat de SARS-epidemie van 2015 veroorzaakte.

Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat China niet transparant is geweest in de omgang met het virus. De Chinese regering heeft geweigerd vroege monsters over te dragen aan Amerikaanse onderzoekers en China heeft mensen vastgehouden die probeerden de aandacht te vestigen op de opkomende pandemie.