Site pictogram Financieel.com

Amerikaanse commissie beoordeelt Zoom’s geplande $ 14,7 miljard Five9-acquisitie

Zoom-oprichter Eric Yuan spreekt voor de Nasdaq openingsbelceremonie in New York op 18 april 2019.

Kena Betancur | Getty Images

Een Amerikaanse regeringscommissie herziet Zoom’s overeenkomst om het cloud-contactcentrumsoftwarebedrijf Five9 voor 14,7 miljard dollar over te nemen om redenen van nationale veiligheid.

Volgens een brief van 27 augustus werd de Federal Communications Commission verzocht de zaak door te verwijzen naar het Comité voor de beoordeling van buitenlandse deelname aan de telecommunicatiedienstensector in de Verenigde Staten. Procureur-generaal Merrick Garland is voorzitter van de commissie.

Zoom kondigde de deal met Five9 in juli aan, waarmee het de eerste acquisitie van het videochatbedrijf van meer dan een miljard dollar markeerde. Zoom steeg in waarde tijdens de pandemie en probeert met de technologie van Five9 uit te breiden naar aangrenzende markten.

Zoom is gevestigd in San Jose, Californië, en oprichter en CEO Eric Yuan, een inwoner van China, is een Amerikaans staatsburger. Het bedrijf heeft een belangrijk onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in China, en vorig jaar noemde huisspreker Nancy Pelosi uit Californië Zoom tijdens een MSNBC-interview “een Chinese entiteit”.

“USDOJ is van mening dat een dergelijk risico kan worden verhoogd door de buitenlandse deelname (inclusief de buitenlandse relaties en eigendom) die verband houden met de aanvraag, en een beoordeling door de commissie is noodzakelijk om te beoordelen en een passende aanbeveling te doen over hoe de Commissie deze aanvraag moet beoordelen ‘, schreef David Plotinsky van het ministerie van Justitie in de brief aan de FCC.

Zoom verwacht nog steeds dat de overname in de eerste helft van 2022 wordt afgerond, zegt een woordvoerder van het bedrijf in een e-mail aan CNBC.

“We hebben deponeringen ingediend bij de verschillende toepasselijke regelgevende instanties en deze goedkeuringsprocessen verlopen zoals verwacht”, aldus de vertegenwoordiger. Een woordvoerder van Five9 wilde geen commentaar geven.

De Wall Street Journal berichtte eerder dinsdag over de brief aan de FCC.

De commissie die de brief stuurde, werd in 2020 geformaliseerd via een uitvoerend bevel van voormalig president Donald Trump. De commissie, voorheen bekend als Team Telecom, adviseert de FCC over mogelijke bedreigingen voor telecommunicatienetwerken. Het staat los van het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten (CFIUS), dat Chinese entiteiten heeft geblokkeerd om Amerikaanse bedrijven te kopen.

In zijn laatste winstrapport in augustus erkende Zoom dat het bedrijf risico’s zou kunnen lopen die verband houden met de activiteiten van Five9 in Rusland.

“We zullen de internationale operaties van Five9 moeten beheren, inclusief technisch personeel en operaties in Rusland, die regelgevende, economische en politieke risico’s en extra uitdagingen kunnen opleveren als de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten aanzienlijk verslechtert, of als Rusland of de Verenigde Staten legt nieuwe of verhoogde economische sancties, beperkingen in de toeleveringsketen of andere beperkingen op het zakendoen op of implementeert deze”, aldus Zoom in het rapport.

Zoom-executives zeiden dat ze een omzetgroei van 31% verwachten in het huidige kwartaal, vergeleken met een groei van meer dan 300% vorig jaar. Five9 rapporteerde een groei van 44% in het meest recente kwartaal.

KIJK MAAR: Zoom herhaalde Koop bij Bank of America

Mobiele versie afsluiten