FINANCIEEL.com

Amerikaanse chipfabrikanten zijn tien jaar verwijderd van de onafhankelijkheid van China

Amerikaanse chipfabrikanten zijn tien jaar verwijderd van de onafhankelijkheid van China

Jensen Huang, CEO van NVIDIA, arriveert voor het inaugurele AI Insight Forum in het Russell Building op Capitol Hill, op woensdag 13 september 2023. (Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)

Tom Williams | Cq-roll Call, Inc. |

Amerikaanse chipfabrikanten zijn minstens tien jaar verwijderd van ‘onafhankelijkheid van de toeleveringsketen’ van China, Nvidia CEO Jensen Huang vertelde Andrew Ross Sorkin van CNBC.

“We moeten absoluut de reis ervan maken”, zei Huang tijdens een optreden op de DealBook-conferentie van de New York Times, verwijzend naar de pogingen van de regering-Biden om China los te koppelen van het Amerikaanse chipaanbod. “Maar totale onafhankelijkheid van de toeleveringsketen is de komende tien jaar niet echt praktisch.”

Op de vraag of Nvidia zaken moet blijven doen met China, zei Huang: “We zijn een bedrijf dat is gebouwd voor het bedrijfsleven en daarom proberen we zaken te doen met iedereen die we kunnen. Aan de andere kant zijn onze nationale veiligheid en onze nationale concurrentiekracht van belang. doet er toe.”

Nvidia waarschuwde in zijn derdekwartaalcijfers op 21 november dat het een negatieve impact verwacht van Amerikaanse exportcontroles in het vierde kwartaal

Nvidia is onderworpen aan steeds strengere exportcontroles, waardoor het zijn mogelijkheden beperkt om de krachtigste GPU’s die voor kunstmatige intelligentie worden gebruikt naar China te sturen. “De meest kritische technologie die we bouwen, de voorhoede ervan, wordt niet beschikbaar gesteld aan China”, vertelde Huang aan Sorkin.

Maar Huang merkte ook op dat China een manier kan vinden om die technologie te verkrijgen of binnenlandse chipmakers te ‘inspireren’. Nvidia loopt nog steeds een decennium voor op deze bedrijven, zei Huang in specifieke verwijzing naar de gesanctioneerde Chinese fabrikant Huawei.

De regering-Biden heeft prioriteit gegeven aan het beperken van de toegang van China tot financiële en intellectuele middelen. Naast de export van geavanceerde chips heeft de Amerikaanse overheid ook beperkingen opgelegd aan de sectoren waarin Amerikaanse durfkapitaalbedrijven in China kunnen investeren.

Huang was ook van mening over de snelle voortgang van de AI-ontwikkeling. Nvidia heeft een sleutelrol gespeeld in de groei van de industrie, via zijn steeds krachtigere GPU’s. Huang zei dat AI, die gelijk staat aan het menselijk intellect, binnen vijf jaar zal worden bereikt.

Nvidia-CEO Jensen Huang vertelt dat hij 'de eerste AI-supercomputer ter wereld' aan OpenAI heeft geleverd

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert