FINANCIEEL.com

Amerikaanse brokerage-app Public wordt gelanceerd in het VK tijdens zijn eerste uitstapje naar het buitenland

Amerikaanse brokerage-app Public wordt gelanceerd in het VK tijdens zijn eerste uitstapje naar het buitenland

De Public.com-app weergegeven op een smartphone.

Gabby Jones | Bloomberg |

De Amerikaanse effectenmakelaardij-startup Public lanceerde donderdag zijn diensten in het VK en markeerde zijn eerste internationale expansie, de lancering in 2017.

De app, ondersteund door beroemdheden als Will Smith en skateboardlegende Tony Hawk, biedt Britse gebruikers commissievrije handel in meer dan 5.000 in de VS genoteerde aandelen tijdens de reguliere handelsuren van het land.

Het publiek hoopt zijn Britse aanbod in de loop van de tijd uit te breiden met andere activaklassen die al beschikbaar zijn in de VS, zoals ETF’s, Amerikaanse staatsobligaties en cryptoactiva. Het bedrijf is ook van plan om in de toekomst een tool voor “investeringsplannen” te lanceren waarmee gebruikers op maat gemaakte terugkerende investeringen kunnen bedenken.

Bij het debuut van Public in het VK zal het concurreren met een golf van gevestigde digitale makelaarsbedrijven zoals AJ Bell en Hargreaves Lansdown, die geld verdienen met commissiekosten en beheervergoedingen, evenals parvenu’s zoals Revolut, Freetrade en eToro, waar de inkomsten voornamelijk afkomstig zijn van abonnementen en andere vergoedingen.

Het is een zwaar overbelaste markt – maar Leif Abraham, co-CEO van Public, prees de lagere wisselkoerskosten van het bedrijf als een element dat het onderscheidt van het peloton in het VK

“De meeste van onze concurrenten in het Verenigd Koninkrijk brengen voor elke transactie valutawisselkosten in rekening”, vertelde Abraham in een interview aan CNBC. “We doen het alleen met het gestorte geld en onze vergoedingen zullen dramatisch lager zijn dan die van de meeste van onze concurrenten.”

Het publiek rekent 30 basispunten, of 0,3%, op elke storting om Britse ponden om te zetten in Amerikaanse dollars.

Temasek zegt dat het 'erg moeilijk' is om te investeren in crypto-uitwisselingen te midden van onzekerheden in de regelgeving

Het bedrijf heeft Europese roots en werd in september 2019 opgericht door Jannick Malling en Abraham, respectievelijk uit Denemarken en Duitsland, die nu als co-CEO’s dienen.

Het platform, waarmee mensen portefeuilles kunnen opbouwen en kunnen beleggen in aandelen en cryptocurrency, bereikte in 2021 meer dan 1 miljoen gebruikers.

Het profiteerde aanzienlijk van de GameStop-saga van begin 2021, waarin de aandelenkoers van de Amerikaanse gameretailer en andere bedrijven met een grote shortpositie omhoogschoot dankzij de buzz van een online gemeenschap van investeerders.

De periode wierp een licht op de controversiële praktijk van “Payment for Order Flow” (PFOF), waarbij makelaars worden betaald door marktmakers zoals Citadel Securities om klantorders naar het bedrijf te leiden.

In 2021 verwijderde Public PFOF van zijn platform, bezorgd dat het klanten zou aanzetten tot ongezonde daghandelsgewoonten. Het voegde ook “veiligheidslabels” toe aan bepaalde aandelen om gebruikers te informeren wanneer bepaalde bedrijven te maken hebben met verhoogde volatiliteit of het risico van faillissement.

PFOF is al verboden in het VK, terwijl de Europese Unie van plan is dit voorbeeld te volgen met een eigen verbod op de praktijk.

Het publiek is de weg ingeslagen om samen te werken met een bedrijf dat al gereguleerd is om zijn diensten in het VK aan te bieden, in plaats van zijn eigen licentie aan te vragen. “Een heleboel fintechs hebben deze route gevolgd”, vertelde Dann Bibas, het hoofd van de internationale afdeling van het bedrijf, aan CNBC.

Public zal in het VK opereren als een aangewezen vertegenwoordiger van Khepri Advisers Limited, dat is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.

Bekijk het volledige interview van CNBC met Vlad Tenev, CEO van Robinhood

Bibas zei dat het VK voorlopig het enige land is waarop het publiek zich richt voor zijn internationale expansie. In de toekomst hoopt het lessen te trekken uit de lancering in het VK om het op andere Europese markten te openen. Public heeft kantoren in New York, Kopenhagen, Londen en Amsterdam.

Moeilijke marktomstandigheden

Online makelaarsplatforms hebben het de laatste tijd moeilijk gehad. De stijgende kosten van levensonderhoud hebben het voor consumenten moeilijker gemaakt om afstand te doen van het geld waarmee ze tijdens de dagen van Covid gelijk waren.

Freetrade, de Britse brokerage-startup, verlaagde zijn waardering vorige maand met maar liefst 65% tot £ 225 miljoen in een crowdfundingronde, daarbij verwijzend naar een “andere marktomgeving”.

Abraham zei dat Public niet dezelfde problemen had als veel apps voor retailmakelaardij, die door een stijging van de rentetarieven met een financieringscrisis te kampen hebben.

“We hebben een zeer gezonde kassaldo,” zei Abraham. “Daarom kunnen we dingen doen zoals uitbreiden naar het VK, de VS, enzovoort.”

Het publiek, zei hij, zag in dit stadium geen reden om geld in te zamelen. Het heeft al $ 300 miljoen opgehaald bij investeerders, waaronder Accel, Greycroft en Tiger Global. Het bedrijf werd voor het laatst gewaardeerd op $ 1,2 miljard, waardoor het de felbegeerde “eenhoorn” -status kreeg.

Abraham zei dat hogere rentetarieven tot op zekere hoogte zelfs in het voordeel van Public zijn geweest, aangezien het opbrengsten verdient op de contante deposito’s van klanten en een verhoogde interesse ziet in andere activa, zoals US Treasurys.

Kan Public slagen waar anderen hebben gefaald?

Het publiek hoopt het lot te vermijden van zijn Amerikaanse collega Robinhood, die zijn activiteiten in het VK in 2020 heeft opgegeven om prioriteit te geven aan zijn thuismarkt. Abraham zei dat hij ervan overtuigd is dat dit in het geval van Public niet zal gebeuren.

“We hoeven ons bedrijfsmodel niet opnieuw uit te vinden om een ​​nieuwe markt te betreden”, zei hij tegen CNBC.

“Het is niet zoals – om het andere uiterste te nemen – zoals het last mile-bezorgbedrijf, waar je nu een enorme voetafdruk moet hebben”, voegde Abraham eraan toe. “We kunnen daadwerkelijk uitbreiden in andere markten met een redelijk mager team dat daarvoor verantwoordelijk is.”

Robinhood heeft echter wel plannen om het VK opnieuw binnen te gaan – het zal ergens in de nabije toekomst in het land worden gelanceerd na de overname van de cryptocurrency-handelsapp Ziglu vorig jaar.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert