Site pictogram Financieel.com

Amerikaanse aandelenfutures glippen na de achtbaan van Wall Street

Wall Street staat leeg als mensen wegblijven uit het gebied vanwege het coronavirus op 30 maart 2020 in New York City.

Spencer Platt | Getty Images

Amerikaanse aandelenfutures waren donderdagavond iets lager omdat beleggers de vooruitzichten op een mogelijke coronavirusbehandeling bleven afwegen.

De gemiddelde futures van Dow Jones Industrial daalden met 67 punten of 0,3%. S&P 500- en Nasdaq 100-futures daalden respectievelijk met 0,4% en 0,6%.

De belangrijkste gemiddelden werden genomen voor een wilde rit tijdens de reguliere sessie nadat The Financial Times meldde – verwijzend naar documenten die per ongeluk zijn gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie – dat de medicijnremdesivir van Gilead Sciences de toestand van coronaviruspatiënten niet verbeterde. De door de FT geciteerde documenten verwijzen naar een Chinese klinische proef.

Gilead merkte op dat het onderzoek “voortijdig werd beëindigd vanwege een lage inschrijving”, waardoor het “onvoldoende werd ondersteund om statistisch zinvolle conclusies te trekken. Als zodanig zijn de onderzoeksresultaten niet overtuigend.”

De S&P 500 en Nasdaq Composite sloten donderdag net onder de flatline terwijl de Dow een kleine winst behaalde. Tijdens hun sessiehoogten stegen de gemiddelden echter allemaal met meer dan 1%.

Natuurlijk, Jim Cramer van CNBC wekte twijfel over het in China uitgevoerde onderzoek en adviseerde beleggers om te wachten op resultaten van Amerikaanse onderzoeken voordat ze de behandeling negeerden.

‘Ik zeg: wacht tot de Amerikaanse studies uitkomen’, zei Cramer in een tweet. ‘De studie aan de Universiteit van Chicago is veel strenger. Ik zou me daaraan houden. Je hoeft het niet te geloven … Maar dit is de derde keer dat de Chinezen hebben gezegd dat het medicijn niet werkt.’

De uitbraak van het coronavirus heeft het marktsentiment het grootste deel van 2020 gedomineerd, aangezien beleggers worstelen met de economische gevolgen ervan.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn wereldwijd meer dan 2,6 miljoen gevallen bevestigd. In de Verenigde Staten zijn meer dan 800.000 gevallen bevestigd. Een afname van het aantal nieuwe dagelijkse zaken heeft de aandelen echter gestimuleerd vanaf het dieptepunt van 23 maart.

De grote gemiddelden zijn sinds eind maart met meer dan 25% gestegen, waarbij de S&P 500 ongeveer de helft van zijn neerwaartse beweging terugkreeg van de hoogste record ooit op 19 februari.

Het nieuws over remdesivir klopte de grote gemiddelden van hun sessiehoogten, maar een ander sterk herstel van de olieprijzen hield de daling van de aandelen in bedwang.

De Amerikaanse ruwe futures voor levering in juni stegen met 19,7% om te genoegen te nemen met $ 16,50 per vat te midden van toenemende weddenschappen op een Amerikaanse productieverlaging. De winst van donderdag bracht de tweedaagse winst van olie op meer dan 40%.

Toch blijft West Texas Intermediate dit jaar met meer dan 70% dalen, ondanks de sterke back-to-back-winsten.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live werkdagprogrammering van over de hele wereld.

Mobiele versie afsluiten