FINANCIEEL.com

Amazon onthult de Trainium2 AI-chip en verdiept de relatie met Nvidia

Amazon onthult de Trainium2 AI-chip en verdiept de relatie met Nvidia

Amazon Web Services CEO Adam Selipsky spreekt op de Collision-conferentie in Toronto op 27 juni 2023.

Chloë Ellingson | Bloomberg |

AmazoneDe AWS-cloudeenheid van AWS heeft dinsdag tijdens de Reinvent-conferentie in Las Vegas zijn nieuwe Trainium2-chip voor kunstmatige intelligentie en de universele Graviton4-processor aangekondigd. Het bedrijf zei ook dat het toegang zal bieden tot Nvidia’s nieuwste H200 AI grafische verwerkingseenheden.

Amazon Web Services probeert zich te onderscheiden als cloudprovider met een verscheidenheid aan kosteneffectieve opties. Het zal echter niet alleen goedkope producten van het Amazon-merk verkopen. Net als op zijn online retailmarktplaats zal de cloud van Amazon topproducten bevatten. Concreet betekent dat zeer gewilde GPU’s van top AI-chipmaker Nvidia.

De tweeledige aanpak zou AWS in een betere positie kunnen brengen om het op te nemen tegen zijn topconcurrent. Eerder deze maand Microsoft hanteerde een vergelijkbare tweeledige aanpak door de inaugurele AI-chip, de Maia 100, te onthullen en ook te zeggen dat de Azure-cloud Nvidia H200 GPU’s zal hebben.

De Graviton4-processors zijn gebaseerd op Arm-architectuur en verbruiken minder energie dan chips Intel of AMD. Graviton4 belooft 30% betere prestaties dan de bestaande Graviton3-chips, waardoor volgens AWS een betere output voor de prijs mogelijk is. De inflatie was hoger dan normaal, wat centrale bankiers ertoe aanzette de rente te verhogen. Organisaties die AWS willen blijven gebruiken maar hun cloudrekeningen willen verlagen om beter met de economie om te gaan, kunnen overwegen om naar Graviton te verhuizen.

Meer dan 50.000 AWS-klanten gebruiken al Graviton-chips. Startup Databricks en het door Amazon gesteunde Anthropic, een OpenAI-concurrent, zijn van plan modellen te bouwen met de nieuwe Trainium2-chips, die vier keer betere prestaties zullen leveren dan het originele model, aldus Amazon.

AWS zei dat het meer dan 16.000 Nvidia GH200 Grace Hopper Superchips zal gebruiken, die H100 GPU’s en Nvidia’s Arm-gebaseerde processors voor algemeen gebruik bevatten, voor Nvidia’s onderzoeks- en ontwikkelingsgroep. Andere AWS-klanten kunnen deze chips niet gebruiken.

De vraag naar Nvidia GPU’s is enorm gestegen sinds de startup OpenAI vorig jaar zijn ChatGPT-chatbot uitbracht, waardoor mensen versteld stonden van zijn vermogen om informatie samen te vatten en mensachtige tekst samen te stellen. Het leidde tot een tekort aan Nvidia-chips, terwijl bedrijven zich haastten om soortgelijke generatieve AI-technologieën in hun producten te integreren.

Normaal gesproken kan de introductie van een AI-chip van een cloudprovider een uitdaging vormen voor Nvidia, maar in dit geval breidt Amazon tegelijkertijd de samenwerking met Nvidia uit. Tegelijkertijd zullen AWS-klanten een andere optie kunnen overwegen voor AI-computing als ze niet in staat zijn om de nieuwste Nvidia GPU’s te beveiligen.

Amazon is leider op het gebied van cloud computing, maar verhuurt al meer dan tien jaar GPU’s in zijn cloud. In 2018 volgde het cloud-uitdagers Alibaba En Googlen bij het uitbrengen van een AI-processor die het in eigen huis heeft ontwikkeld, waardoor klanten krachtige rekenkracht krijgen tegen een betaalbare prijs.

AWS heeft sinds 2006 meer dan 200 cloudproducten gelanceerd, toen het zijn EC2- en S3-services voor het berekenen en opslaan van gegevens uitbracht. Het zijn niet allemaal hits geweest. Sommige gaan lange tijd zonder updates en een paar worden stopgezet, waardoor Amazon de ruimte krijgt om middelen opnieuw toe te wijzen. Het bedrijf blijft echter investeren in de Graviton- en Trainium-programma’s, wat erop wijst dat Amazon de vraag voelt.

AWS heeft geen releasedatums aangekondigd voor instances van virtuele machines met Nvidia H200-chips, of instances die afhankelijk zijn van het Trainium2-silicium. Klanten kunnen nu beginnen met het testen van Graviton4 virtuele machine-instances voordat deze in de komende maanden commercieel beschikbaar komen.

HORLOGE: Analisten zullen hun AWS-groeiramingen moeten verhogen, zegt Gene Munster van Deepwater

Analisten zullen hun AWS-groeiramingen moeten verhogen, zegt Gene Munster van Deepwater

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert