Amazon India heeft naar verluidt producten gekopieerd en zoekresultaten gemanipuleerd

By Jernst van Waal

Fotograaf: Thorsten Wagner/Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg | Getty Images

Amazon’s India-divisie voerde een systematische campagne om artikelen te kopiëren die door externe verkopers werden verkocht en manipuleerde vervolgens zoekresultaten om de voorkeur te geven aan zijn eigen producten, volgens een rapport van Reuters woensdag dat interne documenten citeert.

In een document uit 2016, getiteld “India Private Brands Program”, beschrijft Amazon’s private label-team in India hoe het verkoop- en klantbeoordelingsgegevens zou beoordelen om “referentiemerken” te identificeren om te repliceren, volgens het artikel.

In één geval merkten Amazon-medewerkers een stijging op in de retourzendingen van een shirt gemaakt door een van zijn huismerkkledingmerken als gevolg van maatproblemen, zei Reuters. Het team heeft naar verluidt een beter verkopend merk gevonden en de pasvorm van het shirt aangepast aan de afmetingen van dat merk.

Amazon-teams in India werkten ook aan het verhogen van de huismerkproducten van het bedrijf in zoekresultaten, met behulp van een techniek genaamd “search seeding” en “sparkles”, aldus Reuters. “Search seeding” stelde Amazon in staat ervoor te zorgen dat nieuwe producten het tweede of derde resultaat waren bij zoekopdrachten, terwijl “sparkles” banners zijn die boven de zoekresultaten staan, meldde Reuters.

Hooggeplaatste Amazon-managers, waaronder Diego Piacentini, die eerder leiding gaf aan de internationale activiteiten van het bedrijf, en Russell Grandinetti, senior VP van internationale consumentenzaken, waren op de hoogte van de zakelijke praktijken in India, aldus Reuters. Piacentini rapporteerde aan oprichter en uitvoerend voorzitter Jeff Bezos, en Grandinetti maakt deel uit van een invloedrijk team van belangrijke leidinggevenden onder toezicht van CEO Andy Jassy.

De bevindingen van Reuters zijn rechtstreeks in tegenspraak met de eerdere berichten van Amazon over hoe het zijn huismerkproducten ontwikkelt. Al vele jaren lanceert Amazon zijn eigen huismerkproducten onder de merknaam AmazonBasics, die alles biedt, van meubels tot kleding. Het biedt ook huismerkproducten aan onder andere merknamen.

Bedrijven die hun waren op Amazon verkopen, hebben zich eerder afgevraagd hoe de retailgigant met zijn eigen producten komt, waarbij sommigen beweerden dat Amazon hun goederen direct van hun producten had afgeslagen.

Amazon-managers, waaronder Bezos, hebben volgehouden dat het tegen het bedrijfsbeleid is om gegevens van externe verkopers te gebruiken om toekomstige producten te bouwen. Bezos vertelde in juli 2020 aan een congrescommissie dat Amazon een beleid heeft dat verkopersgegevens beschermt tegen toegang van werknemers.

“Als we ontdekten dat iemand het geschonden had, zouden we actie ondernemen”, zei Bezos destijds.

Vertegenwoordigers van Amazon reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Lees hier het volledige Reuters-rapport.

KIJK MAAR: Amazon CEO: we hebben 2-3 jaar groei doorgemaakt in 18 maanden