Amazon en Deliveroo verdiepen banden met Prime food delivery-bundel

By Jernst van Waal

LONDEN – Amazon kondigde woensdag zijn eerste grote samenwerking aan met het Britse bezorgbedrijf Deliveroo sinds het twee jaar geleden in het bedrijf investeerde en Prime-klanten een jaar lang gratis bezorging bood voor afhaalbestellingen vanaf een bepaald bedrag.

Miljoenen Amazon Prime-leden in het VK en Ierland krijgen toegang tot het lagere niveau van de Deliveroo Plus-service, wat betekent dat ze in aanmerking komen voor gratis leveringen wanneer hun bestellingen meer dan £ 25 ($ 34) waard zijn.

De samenwerking komt nadat toezichthouders van de Competition and Markets Authority de investering van Amazon in Deliveroo hebben onderzocht om te zien of er mededingingsbezwaren zijn.

De investering van Amazon werd uiteindelijk goedgekeurd nadat regelgevers tot de conclusie kwamen dat de deal geen significante concurrentieproblemen opleverde en dat Deliveroo het moeilijk zou hebben om te overleven zonder de investering.

Het gaf de e-commercegigant een belang van 16% in Deliveroo, dat wordt geleid door voormalig Morgan Stanley-bankier Will Shu.

Amazon heeft wereldwijd 200 miljoen Prime-abonnees en een onbekend aantal in het VK en Ierland.

Deliveroo weigerde te delen of Amazon het een extra vergoeding heeft betaald om Prime-leden toegang te kunnen bieden tot het “zilveren” niveau Deliveroo Plus, dat normaal £ 3,49 per maand kost.

In mei 2019 kondigde Deliveroo aan dat het een financieringsronde van $ 575 miljoen had opgehaald onder leiding van Amazon. Slechts twee maanden later zette de CMA een rem op de deal. Later in het jaar lanceerde de CMA een formeel onderzoek om mogelijke concurrentiebeperkende gevolgen te onderzoeken.

Toen het zijn onderzoek begon, was een van de grootste zorgen van de CMA het potentieel voor de deal om te voorkomen dat Amazon opnieuw zou toetreden tot de online restaurantvoedselmarkt. Amazon had eerder een online afhaalbedrijf genaamd Amazon Restaurants, maar verliet vervolgens de markt in 2019.

Rampzalige beursgang

Deliveroo noteerde in april op de London Stock Exchange met een marktwaarde van ongeveer 7,5 miljard pond. Maar de aandelen daalden met ongeveer 25% op de openingsdag van de handel. De aandelen zijn sindsdien enigszins hersteld en de marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt ​​nu £ 8,6 miljard.

Amazon verkocht ongeveer £ 100 miljoen aan Deliveroo-aandelen toen het bedrijf naar de beurs ging, waardoor het belang van 16% werd teruggebracht tot ongeveer 12%. De e-commercegigant blijft echter de grootste aandeelhouder.

Lisa Leung, directeur van Prime en marketing bij Amazon UK, zei in een verklaring: “We zijn altijd op zoek naar manieren om Prime-leden nog meer waarde te bieden door hen het beste van winkelen en entertainment te bieden.”

Ze voegde eraan toe: “Daarom zijn we enthousiast over dit aanbod met Deliveroo – zodat miljoenen Prime-leden in het VK en Ierland het gemak van geweldige maaltijden snel kunnen krijgen.”