FINANCIEEL.com

Aleph Alpha haalt $500 miljoen op om een ​​Europese concurrent van OpenAI op te bouwen

Aleph Alpha haalt $500 miljoen op om een ​​Europese concurrent van OpenAI op te bouwen

GPT-4-bord op de website weergegeven op een laptopscherm en het OpenAI-logo weergegeven op een telefoonscherm zijn te zien op deze illustratiefoto gemaakt in Polen op 14 maart 2023.

Jakub Porzycki | Nurfoto |

Aleph Alpha, een Duitse startup die het door Microsoft gesteunde kunstmatige-intelligentiebedrijf OpenAI overneemt, zei maandag dat het $500 miljoen had opgehaald in een financieringsronde gesteund door onder meer Bosch, SAP en Hewlett Packard Enterprise.

Het bedrijf, dat zijn eigen grote taalmodellen heeft gebouwd, heeft het nieuwe geld opgehaald in een serie B-ronde, de tweede grote financieringsronde van het bedrijf. Het is een ongewoon grote som geld voor een serie B-investeringsronde.

De fondsenwerving werd ondersteund door voornamelijk Duitse bedrijven, waaronder een IT-gigant SAPSchwarz Group, de eigenaar van Lidl, en adviesbureau Christ&Company Consulting investeren in de nieuwe ronde van het bedrijf. Park Artificial Intelligence en Burda Principal Investments investeerden ook.

Aleph Alpha heeft de waardering ervan niet bekendgemaakt tijdens de laatste fondsenwerving.

Aleph Alpha zal het nieuwe geld gebruiken om te investeren in onderzoek naar basismodellen, geavanceerde productmogelijkheden en commercialisering van zijn software, zei het bedrijf maandag in een verklaring.

“Met deze nieuwste investering zullen we onze capaciteiten blijven verbeteren en onze partners in staat stellen voorop te lopen in deze technologische ontwikkeling”, aldus Jonas Andrulis, CEO en oprichter van Aleph Alpha.

“Om klanten meer mogelijkheden te bieden, zal Aleph Alpha zijn aanbod blijven uitbreiden, terwijl de onafhankelijkheid en flexibiliteit voor klanten behouden blijft op het gebied van infrastructuur, cloudcompatibiliteit, on-premise ondersteuning en hybride opstellingen.”

‘Datasoevereiniteit’

Een groot deel van waar Aleph Alpha met zijn technologie naar streeft, is een concept dat bekend staat als ‘datasoevereiniteit’, het concept dat gegevens die in een bepaald land zijn opgeslagen, onderworpen zijn aan de wetten van dat land.

In een Europese context betekent dit dat de gegevens die deze AI-modellen aandrijven, in Europa geworteld moeten zijn – en niet in de VS.

Dit concept heeft aan populariteit gewonnen bij vooraanstaande Europese politici en wetgevers, die ervoor willen zorgen dat ze niet overgeleverd zijn aan de genade van de VS als het gaat om gegevensopslag en -verwerking.

Andrulis zei dat Aleph Alpha de “beste optie” blijft voor bedrijven waar soevereiniteit als een cruciaal onderdeel wordt gezien.

De modellen van Aleph Alpha kunnen al communiceren in het Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Engels. De trainingsgegevens omvatten de enorme verzameling meertalige openbare documenten die door het Europees Parlement zijn gepubliceerd.

De nieuwe fondsenwerving benadrukt de waanzinnige activiteit in het durfkapitaal rond AI.

Beleggers haasten zich om bedrijven te steunen die de basis leggen voor radicaal geavanceerde AI-modellen die bekend staan ​​als generatieve AI, die vragen over vrijwel alles op een meer menselijke manier kunnen beantwoorden.

OpenAI, dat wordt ondersteund door Microsoft, haalde maar liefst $10 miljard op, terwijl Inflection, een AI-startup mede opgericht door de oprichters van DeepMind en LinkedIn, $1,3 miljard binnenhaalde.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert