Airbnb wil tijdelijk 20.000 Afghaanse vluchtelingen huisvesten

By Jernst van Waal

Families beginnen aan boord van een US Air Force C-17 Globemaster III transportvliegtuig tijdens een evacuatie op Hamid Karzai International Airport, Afghanistan, 23 augustus 2021.

Sergeant Samuel Ruiz | US Marine Corps | via Reuters

Airbnb is van plan om gratis 20.000 Afghaanse vluchtelingen over de hele wereld te huisvesten, zei de CEO van het bedrijf, Brian Chesky, dinsdag.

De vluchtelingen zullen worden gehuisvest in panden die op het Airbnb-platform staan ​​​​en de verblijven zullen worden gefinancierd door Airbnb, zei Chesky op Twitter, zonder precies te specificeren hoeveel het bedrijf van plan is te besteden aan de toezegging of hoe lang vluchtelingen zullen worden gehuisvest.

De VS zeiden maandag dat het de afgelopen dagen ongeveer 48.000 mensen uit Afghanistan heeft geëvacueerd, terwijl duizenden nog steeds proberen te ontsnappen, uit angst voor represailles van de Taliban-militanten die nu aan de macht zijn.

Het belangrijkste vertrekpunt is de luchthaven van Kabul, waar enorme mensenmassa’s zich hebben verzameld in de zinderende hitte. De Taliban hebben een deadline voor luchttransport vastgesteld op 31 augustus en er zijn zorgen dat velen die het land willen verlaten dat niet zullen kunnen.

“De verplaatsing en hervestiging van Afghaanse vluchtelingen in de VS en elders is een van de grootste humanitaire crises van onze tijd”, zei Chesky. “We voelen een verantwoordelijkheid om op te treden.”

Hij voegde eraan toe: “Ik hoop dat dit andere bedrijfsleiders inspireert om hetzelfde te doen. Er is geen tijd te verliezen.”

Chesky drong er bij Airbnb-hosts op aan om contact met hem op te nemen als ze een vluchtelingengezin willen opvangen en beloofde hen in contact te brengen met de juiste mensen bij het bedrijf.

Bedrijven van alle soorten en maten haasten zich om hun steun te betuigen aan slachtoffers in tijden van een grote crisis; het is een kans om liefdadig te zijn en tegelijkertijd de public relations te stimuleren.

Airbnb, dat wordt geschat op ongeveer $ 92 miljard, biedt vaak aan om de kosten van huisvesting in noodgevallen te dekken. Er staat dat sinds 2012 75.000 mensen een onderkomen hebben gevonden in tijden van crisis.