Site pictogram Financieel.com

Airbnb-verhuurders krijgen bijna niets van een hulpfonds van $ 250 miljoen

Brian Chesky, CEO van Airbnb

Getty Images

Honderden Airbnb-verhuurders hebben zich tot online groepen gewend om te klagen dat ze nog geen betalingen hebben ontvangen van een coronavirushulpfonds van $ 250 miljoen dat het bedrijf vorige maand aankondigde.

Onder de weinige weinigen die geld hebben ontvangen, klagen sommigen dat de betalingen ontoereikend waren – tientallen of honderden dollars om de verliezen van duizenden te dekken.

Deze klachten zijn de laatste van Airbnb-verhuurders, die kritiek hebben geuit op het antwoord van het technologiebedrijf in San Francisco op een massale golf van annuleringen van gasten als gevolg van de coronaviruspandemie.

Op weg naar het jaar zag Airbnb een intrede op de openbare markten. Het bedrijf had bankiers opgesteld om het aanbod te leiden, dat zou testen of Airbnb zijn particuliere marktwaarde van $ 31 miljard vanaf 2017 kon waarmaken. In plaats daarvan haalde het bedrijf $ 2 miljard aan nieuwe schuldfinanciering op tegen een waardering van $ 18 miljard. Het bedrijf heeft naar verluidt ook aannemers ontslagen en vorige maand vertelde Airbnb werknemers dat het een aanwervingsstop zou instellen, de marketing zou opschorten, het salaris van leidinggevenden zou verlagen en zou voorkomen dat bonussen voor 2020 worden betaald.

Henry Harteveldt, analist van de reisindustrie bij Atmosphere Research Group, zei dat de trage levering van de betalingen van het noodfonds door Airbnb gastheren naar concurrerende diensten dreigt te drijven en het bedrijf op de lange termijn niet ten goede zal komen. Het stelt ook de vraag of het bedrijf een sterk genoeg uitvoerend team heeft.

‘Niets van dit alles zal worden genegeerd wanneer Airbnb openbaar wordt’, zei Harteveldt. “Het kan verwachten dat potentiële investeerders hierover grillen.”

In een verklaring zei het bedrijf dat het deze week een eerste betalingsronde was begonnen.

“Airbnb heeft op unieke wijze $ 250 miljoen toegezegd om verhuurders te helpen die getroffen zijn door annuleringen van gasten die verband houden met COVID-19 onder ons beleid voor verzachtende omstandigheden”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan CNBC. “Deze week zijn we begonnen met een eerste ronde van ondersteuningsbetalingen van in totaal meer dan $ 140 miljoen aan in aanmerking komende hosts. Ondersteuningsbetalingen zullen tussen 14 maart 2020 en 31 mei 2020 worden voortgezet aan hosts die door deze annuleringen worden getroffen. Zoals gedeeld in de eerste aankondiging details over het in aanmerking komen, het proces en de distributie van deze ondersteuning vindt u hier. “

In sommige gevallen, aldus Airbnb, hadden verhuurders minder strikte annuleringsvoorwaarden die gasten recht zouden geven op volledige of gedeeltelijke terugbetaling als ze voor een bepaalde periode annuleerden. In deze gevallen vergoedt Airbnb verhuurders op basis van het bedrag dat ze zouden hebben ontvangen onder dit minder strikte beleid, niet op basis van de totale waarde van de boekingen.

Verlenging van de einddatum

In tegenstelling tot hotels, vereisen Airbnb en andere kortetermijnverhuursites doorgaans dat gasten een deel of alle verblijfskosten voor hun verblijf betalen, en het betaalt een deel van dit geld aan verhuurders. Het bedrijf houdt doorgaans tussen 14% en 20% van elke boeking, plus andere kosten.

Om verhuurders enige bescherming te bieden, staat Airbnb hen doorgaans toe om het annuleringsbeleid te kiezen dat ze voor hun huurwoningen hebben ingevoerd, waardoor ze kunnen beperken hoeveel geld een gast terugkrijgt als ze hun verblijf annuleren.

De pandemie van het coronavirus heeft echter alles veranderd. Als gebaar van goede wil jegens gasten die vanwege gezondheidsproblemen en overheidssluitingen gedwongen werden vakanties te annuleren, staat het bedrijf iedereen met reserveringen tot en met 31 mei die vóór 15 maart waren geboekt, volledige restitutie toe. Dit beleid was in strijd met het annuleringsbeleid van de gastheren en veroorzaakte talloze klachten van de gastheer.

Om de financiële last van deze beslissing voor verhuurders te verminderen, kondigde Airbnb op 30 maart aan dat het bedrijf een fonds van $ 250 miljoen zou oprichten “om gastheren te helpen die getroffen zijn door annuleringen die verband houden met COVID-19”. Het bedrijf beloofde 25% te betalen van het bedrag dat hosts zouden hebben ontvangen voor annuleringen. CEO Brian Chesky heeft het hulpfonds ook gedetailleerd beschreven tijdens een virtueel gesprek met gastheren.

Bijna een maand later zijn honderden Airbnb-verhuurders naar Reddit en op Airbnb gerichte Facebook-groepen gegaan om te klagen dat ze geen aanvullende communicatie van Airbnb hebben ontvangen, laat staan ​​betalingen van het beloofde hulpfonds van $ 250 miljoen.

Een van de weinige stukjes communicatie die Airbnb hosts heeft gestuurd, is een e-mail die dinsdag is verzonden om hen te informeren dat het verzachtende omstandigheidsbeleid van het bedrijf kan worden verlengd tot juni – maar het hosthulpfonds zal niet na mei worden verlengd.

“Deze reserveringen komen niet in aanmerking voor betalingen in het kader van ons ondersteuningsinitiatief van $ 250 miljoen, aangezien het programma alleen de incheckdata tot en met 31 mei omvat”, schreef Airbnb in de e-mail aan verhuurders.

Boo en Rusty Odom zijn Airbnb-verhuurders in Galveston, Texas, die nog geen geld hebben ontvangen van het coronavirushulpfonds van $ 250 miljoen van het bedrijf.

Met dank aan Rusty odom

Rusty Odom, een Airbnb-verhuurder met een woning in Galveston, Texas, zei dat hij Chesky’s aankondiging van het hulpfonds van $ 250 miljoen heeft gezien. Odom vond het fonds aanvankelijk veelbelovend, vertelde hij aan CNBC. Hij wachtte er geduldig op en door zijn berekening verwachtte hij ongeveer $ 300 van Airbnb te ontvangen.

Twee weken later nam Odom contact op met Airbnb-ondersteuning om details over het fonds te vragen, maar hij zei dat het bedrijf hem “de runaround” gaf en geen bijzonderheden verstrekte.

“Dit spul van Airbnb ziet eruit als een publiciteitsstunt om relevant te blijven voor een IPO”, vertelde Odom aan Airbnb-ondersteuning, volgens een kopie van zijn gesprek met het bedrijf.

In navolging van het sentiment van veel hosts, vertelde Odom aan CNBC dat Airbnb’s aankondiging van het fonds van $ 250 miljoen “ze er echt goed uit laat zien, alsof ze een aantal grote dingen doen”, maar de uitvoering ervan heeft de hype niet waargemaakt.

“Als je er helemaal klaar voor bent, probeer je er gewoon achter te komen: ‘Is dit iets dat me gaat helpen, of is dit iets dat het bedrijf zal helpen?'”, Zei Odom, die nog moet ontvang zijn betaling van het bedrijf.

Een cheque van $ 106,02 ter dekking van $ 30.500 aan verloren inkomsten

Een van de weinige verhuurders die een betaling van Airbnb hebben ontvangen, is Thierry Rignol, die ongeveer 80 Airbnb-vermeldingen heeft in Houston, Dallas, Denver, Seattle en Portland, Oregon.

Nadat Airbnb zijn annuleringsbeleid had gewijzigd, zegt Rignol dat hij meer dan $ 30.500 heeft verloren door 50 annuleringen van reserveringen.

‘Het was een bloedbad’, zei Rignol.

Rignol berekent dat hij onder zijn normale annuleringsvoorwaarden minimaal $ 15.000 zou hebben teruggekregen. Nadat Airbnb het fonds van $ 250 miljoen had aangekondigd en had uiteengezet dat verhuurders 25% zouden ontvangen van wat ze normaal gesproken zouden ontvangen in het geval van een annulering, berekende Rignol dat hij ongeveer $ 3.800 aan verlichting zou krijgen.

Op 16 april ontving Rignol eindelijk een betaling van Airbnb. Het was voor $ 106,02.

‘Het is een complete grap’, zei Rignol. ‘Wanneer ga ik de rest zien? Als het over drie maanden is, zal het echt niemand helpen. Als het een belofte is om in de toekomst te betalen, is het waardeloos.’

Rignol huurt al drie jaar korte termijn verhuur via Airbnb, maar na de afgelopen maand zei hij dat zijn vertrouwen in Airbnb volledig is vernietigd.

‘Airbnb heeft laten zien dat ze in wezen kunnen doen wat ze willen’, zei Rignol. ‘Als ze je van de ene op de andere dag failliet willen laten gaan, hebben ze dat vermogen.’

Thierry Rignol is een van de weinige hosts die geld ontving van Airbnb’s coronavirushulpfonds van $ 250 miljoen, maar de betaling die hij ontving was $ 106,02, veel minder dan de $ 3.800 die hij verwachtte.

Met dank aan Thierry Rignol

Amanda O’Rourke zei dat ze ongeveer $ 14.000 verloor van ongeveer 20 annuleringen van reserveringen voor haar eigendommen in St. Louis. Na gelezen te hebben over het fonds van $ 250 miljoen, zei O’Rourke dat ze het heel goed nieuws vond. Haar gevoelens over het fonds veranderden nadat ze maandag een betaling van Airbnb ontving voor $ 31,89.

‘Ik vind het gewoon komisch,’ zei O’Rourke. “De hele situatie is frustrerend, dus ik ben er niet verbitterd over bij Airbnb. Maar ik vond het gewoon bijna gek.”

In Dutchess County, New York, ontving Lakota Naveja een betaling van $ 43,65, nadat 14 annuleringen haar $ 3.300 aan verloren inkomsten hadden gekost.

Naveja zei dat de betaling van Airbnb beledigend is en haar ziek maakt. Ze zei dat de betaling niet genoeg is om te betalen voor een van de rekeningen die ze voor het onroerend goed heeft.

‘Het voelt alsof je honger lijdt’, zei ze. ‘Ik heb het gevoel dat we misleid zijn.’

Als Airbnb zegt dat het iets gaat doen, moet het doorgaan, zei Naveja. Na bijna een jaar haar eigendom via het bedrijf te hebben verhuurd, zei Naveja dat ze nu niet zeker weet of ze zaken zal blijven doen met Airbnb.

‘Ze moeten eerst voor hun gastheren zorgen’, zei Naveja. ‘Wij zijn degenen die hun zaken financieren. Zonder ons zullen ze nergens zijn.’

Mobiele versie afsluiten