Actieve fondsen worden niet gespierd door ETF’s, zegt Refinitiv-expert

By Jernst van Waal

ETF’s worden verhandeld op beurzen, dus ze kunnen worden gekocht en verkocht als aandelen via een makelaardij.

Tetra-afbeeldingen | Getty-afbeeldingen

Hoewel op de beurs verhandelde fondsen steeds populairder worden, doen ze nog geen zinvolle invallen op het grondgebied van actief beheerde fondsen, aldus Detlef Glow, hoofd van Lipper EMEA Research van Refinitive.

Volgens de European Fund Industry Review van Refinitiv waren geldmarktfondsen – die doorgaans beleggen in liquide activa met een laag risico, zoals kortlopende obligaties – tot op heden de bestsellers over het hele jaar, met een instroom van 211,3 miljard euro ($ 248,4 miljard). Ondertussen waren fondsen gericht op wereldwijde aandelen het populairst onder langetermijnbeleggers, met een instroom van 62,8 miljard euro in de sector.

ETF’s hebben tot dusver een instroom van 48,5 miljard euro gehad in 2020, en Glow benadrukte dat hun populariteit bij alle soorten beleggers groeit. ETF’s zijn verzamelingen van effecten die een onderliggende index volgen, terwijl onderlinge fondsen actief worden beheerd en strategisch activa kopen of verkopen in een poging de markt te verslaan en winst te genereren voor beleggers.

Glow vertelde maandag echter aan CNBC’s “Squawk Box Europe” dat ondanks de algemene overtuiging, ETF’s de vraag naar actieve investeringsfondsen niet wezenlijk beïnvloedden.

“Als je kijkt naar het algemene beheerd vermogen, dan hebben we 11,1 biljoen (euro) belegd in beleggingsfondsen, dit is 92,7% van de markt, en we hebben slechts 0,87 biljoen belegd in ETF’s, wat 7,3% van de markt, ‘zei Glow.

Hij merkte op dat het er qua stromen iets beter uitzag voor ETF’s, met 45,8 miljard euro aan totale instroom, of 15%, naar ETF’s en de resterende 85% naar beleggingsfondsen.

“Deze 15% is ongeveer het gemiddelde dat we de afgelopen jaren hebben gezien, dus vanuit mijn oogpunt is er geen reden om ons grote zorgen te maken over ETF’s als het gaat om de netto-omzet”, zei Glow.

Het totale beheerd vermogen daalde

In het rapport werd opgemerkt dat de fondsensector hard was getroffen aan het begin van de pandemie, met een netto-uitstroom van 125,9 miljard euro in het eerste kwartaal van 2020.

De sterke fiscale en monetaire beleidsreactie van regeringen en centrale banken over de hele wereld en de daaropvolgende normalisatie van de markten leidden ertoe dat beleggers in het tweede en derde kwartaal teruggingen naar ETF’s en onderlinge fondsen en de totale netto-instroom eind september op 297,1 miljard euro bracht. .

“We zien dat Europese investeerders hun geld aan de zijlijn zetten door te kopen in geldmarkt Europa, geldmarkt Amerikaanse dollars en geldmarkt pond sterling”, vertelde Glow maandag aan CNBC.

“Maar we zien ook dat ze gediversifieerde producten kopen, namelijk Equity Global, maar ook in specifieke thema’s zoals informatietechnologie en gezondheidszorg.”

Refinitiv ontdekte echter dat het totale beheerde vermogen in de fondsensector in de regio daalde van 12,3 biljoen euro in december 2019 tot 12 biljoen euro in september 2020, wat het grotendeels toeschreef aan de prestaties van de onderliggende markten, die een omzet van 531 miljard euro kenden euro daling.

Het rapport identificeerde BlackRock als de best verkochte fondspromotor over de periode, met een netto-omzet van 68,3 miljard euro, gevolgd door JPMorgan met 56,9 miljard euro en Goldman Sachs met 23,3 miljard euro.