Abbott Labs ontwikkelt nieuwe coronavirus-test voor massascreening terwijl de VS probeert de economie te heropenen; aandelen stijgen

By admin

Een doos met een 5 minuten durende test voor COVID-19 van Abbott Laboratories is afgebeeld tijdens de dagelijkse briefing over het nieuwe coronavirus, COVID-19, in de rozentuin van het Witte Huis in Washington, DC, op 30 maart 2020.

Mandel Ngan | AFP | Getty Images

Abbott Laboratories zegt dat het de productie van zijn coronavirus-testkits opdrijft, inclusief een nieuwe tool die massale Covid-19-screening mogelijk zou kunnen maken, aangezien president Donald Trump ernaar streeft om delen van de Amerikaanse economie al volgende maand te heropenen.

Het bedrijf ligt op schema om deze maand 4 miljoen nieuwe antilichaamtesten te verzenden, die aangeven of iemand Covid-19 in het verleden heeft gehad en asymptomatisch of hersteld was, zei Abbott-CEO Robert Ford tijdens een winstconferentie met investeerders donderdag . Het is van plan om vanaf juni tot 20 miljoen zendingen per maand op te voeren, zei hij, eraan toevoegend dat er meer tests moeten worden vervaardigd.

“Het is duidelijk dat de vraag naar testen groot is, het zal niet verdwijnen”, zei hij tegen investeerders.

Het aantal Abbott-aandelen steeg donderdag met bijna 4% nadat het winst en inkomsten over het eerste kwartaal rapporteerde die de verwachtingen van Wall Street overtroffen. Het schortte echter zijn prognose voor het hele jaar op, daarbij verwijzend naar de onzekerheid rond de uitbraak van het coronavirus, die wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen heeft besmet en vanaf donderdag minstens 139.419 mensen heeft gedood, volgens gegevens van de Johns Hopkins University. De vraag naar de andere diagnostische tests daalde tijdens het kwartaal doordat de meeste Amerikanen thuis bleven om de verspreiding van het virus te vertragen.

Het in Chicago gevestigde bedrijf voor medische apparatuur wordt essentieel geacht om de Amerikaanse economie weer op de been te krijgen. Abbott heeft drie coronavirustests in de Verenigde Staten gelanceerd, waaronder een sneltest die binnen vijf minuten resultaten oplevert en de nieuw uitgebrachte test die laat zien of een persoon antilichamen tegen het virus heeft. Ford vertelde investeerders dat het bedrijf zijn nieuwe antistoftest voor dezelfde prijs verkoopt als de grieptests.

Het bedrijf werkt samen met CVS Health om de tests ‘buiten het ziekenhuis’ te laten uitvoeren in plaatsen zoals klinieken voor spoedeisende zorg en verpleeghuizen, zei Ford. “Onze eerste fase was om dit uit te rollen om ervoor te zorgen dat de eerstelijnsmedewerkers werden getest en beschermd. Nu we de productie beginnen op te voeren … zullen we die acties in de maand mei tot juni gaan uitvoeren.”

Ford zei dat het bedrijf ook werkt aan een vierde diagnostische test voor het coronavirus: een “laterale flow” -bloedtest die nog sneller een diagnose kan stellen.

‘Hierdoor kunnen we opschalen naar veel grotere aantallen’, zei hij. “Dit valt in ons vermogen om te kijken naar massa-testen voor de algemene bevolking. Ze zijn nu op tijd en ze zijn er bijna.”

Hij zei dat Abbott zijn coronavirus-testkits als “extra beveiligingslagen” beschouwt, aangezien bedrijven in de Verenigde Staten hun werknemers weer aan het werk willen krijgen.

“We weten dat we een beetje anders gaan werken dan we in het verleden hebben gedaan. Ik denk dat we mensen maskers zullen zien dragen, ik denk dat we de deurknoppen en liftknoppen meer zullen schoonmaken”, zei hij. “Door deze tests uit te voeren naast wat u doet, krijgt u nog een hulpmiddel om scholen en bedrijven te helpen mensen weer aan het werk te krijgen.”

De nettowinst van het bedrijf daalde tot $ 564 miljoen, ofwel 31 cent per aandeel, in het kwartaal dat eindigde op 31 maart, van $ 672 miljoen, ofwel 38 cent per aandeel, een jaar eerder.

De netto-omzet steeg met 2,5% tot 7,73 miljard dollar, vooruitlopend op de gemiddelde schatting van 7,34 miljard dollar.

Op gecorrigeerde basis rapporteerde het bedrijf een winst over het eerste kwartaal van 65 cent per aandeel, hoger dan de 58 cent analisten die Refinitiv had verwacht.

– Reuters heeft bijgedragen aan dit artikel.

Lees de live updates van CNBC om het laatste nieuws over de Covid -19-uitbraak te zien.