FINANCIEEL.com

Aandelenmarkten: terug naar af?

Aandelenmarkten: terug naar af?

Handelaren werken op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) op 15 november 2023 in New York City.

Spencer Platt | Getty Images Nieuws |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Laatste uitbarsting voor een pauze
Amerikaanse aandelen sloten woensdag positief af, voordat ze vandaag pauzeerden vanwege Thanksgiving. De staatsobligaties daalden kort naar het laagste niveau in twee maanden, voordat ze weer langzaam omhoog gingen. De markten in Azië en de Stille Oceaan handelden donderdag gemengd. De Australische S&P/ASX 200 daalde met ongeveer 0,6%, omdat voorlopige schattingen aantoonden dat de bedrijfsactiviteit van het land in het snelste tempo in 27 maanden kromp. Ondertussen voegde de Japanse Nikkei 225 0,3% toe.

Altman is terug
Sam Altman is teruggekeerd als CEO van OpenAI, minder dan een week nadat hij werd afgezet door het vorige bestuur van het bedrijf. Er is ook een herschikking van het bestuur, waarbij Bret Taylor, voormalig co-CEO van Salesforce, en Larry Summers, voormalig minister van Financiën van de VS, toetreden. Daarnaast hebben OpenAI-onderzoekers naar verluidt het bestuur gewaarschuwd voor een AI-doorbraak voorafgaand aan de afzetting van Altman.

Binance-uitstroom
Binance heeft de afgelopen 24 uur een uitstroom van meer dan $1 miljard gezien – en dat cijfer omvat niet eens bitcoin – volgens gegevens van blockchain-analysebedrijf Nansen. Toch blijft er voor meer dan $65 miljard aan activa op Binance staan, merkte Nansen op, en er heeft geen “massale uittocht” van fondsen plaatsgevonden. De terugtrekkingen komen nadat oprichter Changpeng Zhao dinsdag schuldig pleitte aan strafrechtelijke vervolging.

De verkoop van smartphones herstelt zich
De wereldwijde verkoop van smartphones steeg in oktober met 5% op jaarbasis, waarmee de neerwaartse trend die 27 maanden aanhield, werd omgedraaid, blijkt uit gegevens van Counterpoint Research. “De groei werd geleid door opkomende markten met een voortdurend herstel in het Midden-Oosten en Afrika, Huawei’s comeback in China en het begin van de feestdagen in India”, aldus het onderzoeksbureau.

[PRO] Nieuwe AI-trend
Generatieve kunstmatige intelligentie is sterk afhankelijk van rekenkracht, die doorgaans wordt gehost op cloudservers. Sommige bedrijven proberen de manier te veranderen waarop consumenten AI gebruiken, wat kosten zou besparen, de latentie zou verminderen – en de aandelen van die bedrijven zou helpen beter te presteren in 2024 en 2025, aldus Morgan Stanley.

het komt neer op

Een trage dag op de Amerikaanse markten, omdat beleggers hun gedachten op Turkije richtten in plaats van op staatsobligaties.

Zeker, het was een tijdje spannend in Treasury-land. De rente op tienjarige staatsobligaties daalde overdag naar 4,369%, het laagste niveau sinds 20 september. Maar herstelde zich naar 4,41%, wat in essentie onveranderd bleef ten opzichte van de Amerikaanse handel op dinsdag.

Hetzelfde traject van plotselinge intensiteit gevolgd door een terugkeer naar de norm lijkt zich deze week bij verschillende gebeurtenissen te hebben afgespeeld.

Sam Altman is minder dan een week na zijn ontslag terug als CEO van OpenAI. De olieprijzen hebben het grootste deel van hun verliezen goedgemaakt nadat ze woensdag met ongeveer 5% waren gedaald na het nieuws dat de Organisatie van Olie-exporterende Landen hun bijeenkomst met vier dagen had uitgesteld. Jack Ma houdt zijn eerder aangekondigde verkoopplannen tegen Alibaba aandelen nadat ze vorige week met ongeveer 9% kelderden.

Het stof lijkt voorlopig te zijn neergedaald, maar dat doet niets af aan de volatiliteit van deze situaties. De olieprijzen zouden na de OPEC+-bijeenkomst weer kunnen gaan stijgen. Er kunnen zich nieuwe ontwikkelingen voordoen bij OpenAI.

Toch namen beleggers gisteren een adempauze. Het handelsvolume was gedempt: de SPDR S&P500die de brede index volgt, verhandelde 59,3 miljoen aandelen, onder het 30-daagse gemiddelde van 84,6 miljoen.

De belangrijkste indices wisten de dag positief af te sluiten. De S&P500 voegde 0,41% toe, de Dow Jones Industrieel gemiddelde won 0,53% en de technologiezwaar Nasdaq-composiet steeg ondanks dat met 0,46% Nvidia daalde met 2,46% na het rapporteren van de inkomsten.

De Amerikaanse markten sluiten donderdag voor Thanksgiving en keren de volgende dag terug voor een verkorte sessie. Beleggers zullen daar wellicht ook dankbaar voor zijn, na een hectische week op de markten en in het zakenleven.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert