FINANCIEEL.com

Aandelenmarkten: Tech-aandelen waren gehavend

Aandelenmarkten: Tech-aandelen waren gehavend

Bezoekers bezoeken de stand van Tesla op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, China, 6 juli 2023.

Kostenfoto | Nurfoto |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt investeerders op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze ook zijn. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Dow presteert beter
Amerikaanse aandelen handelden donderdag gemengd. Netflix en Tesla gingen achteruit na het rapporteren van de resultaten na de bel woensdag, waardoor de Nasdaq Composite onder druk kwam te staan, maar de Dow Jones Industrial Average boekte een negende opeenvolgende positieve sessie. De Europese markten sloten hoger, waarbij de regionale Stoxx 600-index 0,4% toevoegde.

Elon Musk, CEO, CTO, oprichter
Elon Musk is CEO van Tesla en SpaceX; CTO van Twitter; oprichter van Neuralink, The Boring Company en nu xAI. Die overlappende rollen bij meerdere ondernemingen baren sommige analisten en investeerders zorgen, die denken dat Musk afgeleid raakt of dat zijn verschillende bedrijven uiteindelijk met elkaar gaan concurreren.

Tarwe stijgt
Tarweprijzen zijn deze week gestegen, met het meest actief verhandelde tarwecontract op de Chicago Board of Trade 737 cent per bushel, een hoogtepunt in drie weken. De prijsstijging volgt op de terugtrekking van Rusland uit het Black Sea Grain Initiative. Het Oekraïense ministerie van Landbouw zei woensdag dat recente Russische aanvallen 60.000 ton graan hebben vernietigd.

De te langzame stijgingen van Turkije
De Turkse centrale bank verhoogde haar belangrijkste rentetarief met 250 basispunten tot 17,5%. Analisten hadden een verhoging van 500 basispunten verwacht om de jaarlijkse inflatie van het land van 38,21% in juni te bestrijden. “Vreselijke beslissing … Wederom ondermaats”, schreef Timothy Ash, strateeg opkomende markten bij BlueBay Asset Management. De Turkse lira daalde op het nieuws zo’n 50 basispunten.

[PRO] Tesla in neutraal?
Tesla heeft mogelijk een recordomzet voor het tweede kwartaal gerapporteerd en de verwachtingen van Wall Street voor zowel winst als omzet overtroffen. Maar Wall Street juicht de fabrikant van elektrische voertuigen niet helemaal toe vanwege de krimpende marges. Dit is hoe analisten van de grootste banken hebben gereageerd op het winstrapport van Tesla.

het komt neer op

Sinds eind mei, toen de hectiek rond Nvidia begon op te lopen, hebben de technologieaandelen de markt opgedreven Nasdaq-composiet hoger, terwijl de Dow Jones industriële gemiddeldedat minder technische aandelen omvat, is weggekwijnd.

Gisteren was een omkering van die trend.

De Dow steeg met 0,47%, de negende dag op rij met winst en de langste winning streak sinds 2017. De blue-chip-index verloor Johnson & Johnsondie met 6% knalde nadat het bedrijf beter dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal had gepost en de vooruitzichten voor het jaar had verhoogd. Goldman Sachseen ander Dow-bestanddeel, klom 3%.

Ondertussen zakte de Nasdaq met 2,05%, de slechtste dag sinds maart, waarmee hij op koers kwam voor een negatieve week. De tech-heavy index werd naar beneden gesleept door dalende aandelen van Netflixen En Tesla. Netflix kelderde met 8,4% na het boeken van inkomsten die analisten teleurstelden, terwijl Tesla met 9,7% zakte omdat de winstoproep van het bedrijf geen duidelijkheid bood over de leverings- en productieplannen voor het jaar. Andere technische aandelen, zoals Amazone En Nvidiaviel in sympathie en verloor meer dan 3%.

De S&P 500 daalde ook 0,68%.

Toch kan dit een tijdelijke afwijking zijn vanwege inkomstenrapporten. Er zijn geen aanwijzingen dat de opwinding van investeerders over kunstmatige intelligentie is afgenomen – onthoud hoe van Microsoft aandelen bereikten dinsdag een recordhoogte nadat het technologiebedrijf zijn abonnementsplannen voor AI aankondigde.

Bovendien is de Dow’s tot nu toe met 6,3% gestegen, terwijl de Nasdaq in dezelfde periode met 34,4% is gestegen. Het zou veel meer dan één slechte dag kosten om het momentum van technologieaandelen te stoppen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert