FINANCIEEL.com

Aandelenmarkten: een alternatief voor Altman

Aandelenmarkten: een alternatief voor Altman

Sam Altman, ex-CEO van OpenAI neemt deel aan een lezing tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders’ Week in San Francisco, Californië, op 16 november 2023.

Andrew Caballero-reynolds | Afp |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Winnende week
Amerikaanse aandelen sloten vrijdag een winnende week af, waarbij alle belangrijke indices lichtjes stegen. Ondertussen daalden de rendementen op staatsobligaties kortstondig naar het laagste niveau sinds september, voordat ze weer opveerden. De markten in Azië en de Stille Oceaan stegen maandag grotendeels. De Japanse Nikkei 225 bereikte kortstondig het hoogste punt in 33 jaar voordat hij zich terugtrok in negatief terrein, terwijl de Chinese centrale bank de rente op leningen op één en vijf jaar onveranderd liet.

Ouster bij OpenAI
De nieuwe CEO van OpenAI zal Emmett Shear zijn, voorheen CEO van Twitch, heeft CNBC bevestigd. Vrijdag werd voormalig OpenAI-CEO Sam Altman abrupt door de raad van bestuur uit het kunstmatige-intelligentiebedrijf gezet. Het lijkt erop dat de pogingen van OpenAI-investeerders – zoals Microsoft, Tiger Global en Thrive Capital – om Altman terug te halen als CEO niet zijn gelukt.

Musk’s ’thermonucleaire rechtszaak’
Appel, Disney en andere bedrijven hebben zich bij IBM aangesloten bij het opschorten van hun advertentiecampagnes op X, voorheen bekend als Twitter. Hun stap werd in gang gezet door een rapport van Media Matters for America waarin werd benadrukt hoe bedrijfsadvertenties naast antisemitische inhoud op X werden weergegeven. Als reactie daarop dreigde Musk een ‘thermonucleaire rechtszaak tegen Media Matters’ aan te spannen.

Plafond voor spanningen tussen de VS en China
De Amerikaanse president Joe Biden ontmoette vorige week de Chinese president Xi Jinping aan de zijlijn van de conferentie over economische samenwerking tussen Azië en de Stille Oceaan. Er waren positieve ontwikkelingen: de gesprekken tussen de twee legers zullen worden hervat en de twee landen kwamen overeen een intergouvernementele dialoog over AI op gang te brengen. “De VS en China proberen hun spanningen een plafond te geven”, aldus een risicoanalist.

[PRO] De Baba-dip kopen?
Alibaba kondigde aan dat het plannen voor een spin-off zou opschorten en zijn cloud computing-tak op de markt zou brengen. De reactie van beleggers was onmiddellijk: de in Hong Kong en de VS genoteerde aandelen van Alibaba kelderden vorige week met ongeveer 10%. Maar sommige analisten van Wall Street denken dat de zet van Alibaba de juiste was en geen invloed zal hebben op de aantrekkelijkheid van de aandelen van Alibaba.

het komt neer op

De positieve vibraties van de koele inflatierapporten van vorige week zijn aan het verdwijnen – maar je kunt ze nog steeds voelen als je je concentreert.

Bij de Amerikaanse staatsobligaties was het positieve sentiment nog het meest voelbaar. De tienjaarsrente, die de verwachtingen van de markt volgt over waar de rente op de lange termijn zal eindigen, werd kortstondig verhandeld op 4,379%. Dat is het laagste niveau sinds 20 september, wat wijst op een neerwaartse druk op de rente.

De aandelenmarkten kenden een meer gematigde vrijdag. Het leek bijna alsof de markten weigerden de week met een slechte noot af te sluiten, dus de belangrijkste indices slaagden erin de meest marginale winsten te behalen. De S&P500 voegde 0,13% toe, de Dow Jones Industrieel gemiddelde drukte er een stijging van 0,01% uit en de Nasdaq-composiet boekte een winst van 0,08%.

Maar wekelijks bekeken zijn de bewegingen van de indexen veel indrukwekkender. De S&P groeide met 2,2% en de Dow Jones ging 1,9% vooruit voor hun eerste reeks van drie overwinningen sinds juli. De Nasdaq steeg 2,4%, de eerste positieve reeks van drie weken sinds juni.

En voor de rest van het jaar ziet het er goed uit.

“Ik denk dat het verhaal voor de rest [of] Dit jaar is niet ‘gaan we eindigen met een kleine rally’, omdat het waarschijnlijk lijkt dat we zullen eindigen met een kleine rally’, zegt Scott Ladner, chief investment officer bij Horizon Investments.

Natuurlijk is er de onrust die OpenAI momenteel teistert – met het plotselinge vertrek van Sam Altman. Maar mijn gevoel is dat het een kwestie van interne politiek is (en tuIlya?) in plaats van een fundamenteel probleem met de technologie.

“Dit verhaal bevat elementen van zakelijke en ideologische onenigheid, maar niet eens een vleugje verminderde belofte”, zegt Zachary Lipton, hoogleraar machine learning en operations research aan de Carnegie Mellon Universiteit.

Zelfs als dat laatste het geval zou zijn, is OpenAI “niet het enige spel in de stad”, zoals industrieanalist Patrick Moorhead het uitdrukte. Met andere woorden: er zullen andere bedrijven zijn – zoals Anthropic of Google – die meer dan bereid zijn om AI-leiderschap op zich te nemen.

En het rapport van Nvidia, dat dinsdag uitkomt, zal naar alle waarschijnlijkheid investeerders geruststellen die geschokt zijn door de scheuren in de vergulde wereld van generatieve AI.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert