Aandelenfutures zijn vlak omdat beleggers wachten op meer winstresultaten

By Jernst van Waal

Handelaren werken op de vloer op de New York Stock Exchange.

Brendan McDermid | Reuters

De Amerikaanse aandelenfutures waren woensdagavond weinig veranderd nadat de S&P 500 een driedaagse verliezende reeks had doorgemaakt toen bedrijven het kwartaalcijfersseizoen aftrapten.

De Dow Jones Industrial Average-futures stegen 46 punten, of 0,13%. S&P 500 en Nasdaq 100 futures stegen respectievelijk met 0,18% en 0,24%.

De belangrijkste gemiddelden waren aan het einde van de reguliere sessie weinig veranderd. De Dow stond vlak op 34.377,81, de S&P 500 won 0,3% en de Nasdaq Composite steeg 0,7%.

Uit de notulen van de vergadering van de Federal Open Market Committee in september, die woensdagmiddag werd vrijgegeven, bleek dat de centrale bank half november of half december zou kunnen beginnen met het afbouwen.

“We denken nog steeds dat november, maar een maand zal op dit moment niet uitmaken voor de markten”, zegt Lawrence Gillum, vastrentende strateeg voor LPL Financial. “Er was echter een interessante discussie over de lancering en het lijkt erop dat de commissie verdeeld blijft. De toekomstige samenstelling van de commissie zorgt alleen maar voor onzekerheid over wanneer de lancering daadwerkelijk zal plaatsvinden.”

Eerder op de dag begon JPMorgan met de winst van de grote banken met geweldige resultaten die de verwachtingen overtroffen met een boost van $ 1,5 miljard door beter dan verwachte kredietverliezen. Toch daalden de aandelen met 2,6% en ook andere bankaandelen daalden.

Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley en Wells Fargo zullen naar verwachting allemaal voor de bel donderdag hun winst rapporteren. Dow-lid UnitedHealth Group is ook aan dek, evenals Domino’s Pizza.

Eerder woensdag meldde het Labour Department dat de belangrijkste consumentenprijsindex, exclusief voedsel en energie, in september met 0,2% op maandbasis is gestegen en in de afgelopen 12 maanden met 4%, vergeleken met schattingen van respectievelijk 0,3% en 4%.

De indexcijfers van de producentenprijsindex van september en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen worden donderdag vrijgegeven.