Site pictogram Financieel.com

Aandelenfutures zijn vlak na de slechtste dag van de S&P 500 sinds mei, Fed-vergadering in het vooruitzicht

De Amerikaanse aandelenfutures stonden maandag in de nachtelijke handel vrijwel vlak na een grote uitverkoop op Wall Street die resulteerde in de slechtste dag van de S&P 500 sinds mei.

De Dow Jones-futures verloren 12 punten. S&P 500-futures daalden minder dan 0,1% en Nasdaq 100-futures waren ongeveer vlak.

De belangrijkste gemiddelden zakten maandag als gevolg van een samenloop van zorgen, waaronder de op handen zijnde vergadering van de Federal Reserve, de aanhoudende deltavariant, mogelijke economische ontwrichting in China en de deadline voor het schuldenplafond.

De aandelen sloten echter goed af van hun dieptepunten van de dag.

De S&P 500 zakte 1,7% naar de slechtste dag sinds 12 mei van dit jaar. Op het laagste punt van de dag trok het gemiddelde van 500 aandelen op intraday-basis 5% terug van zijn hoogtepunt. Het staat momenteel 4,1% van zijn record.

De Dow Jones Industrial Average kelderde met 614 punten, ofwel 1,8%, voor de grootste eendaagse daling sinds 19 juli. De Nasdaq Composite daalde 2,2%, aangezien de groeisegmenten van de markt enkele van de zwaarst getroffen werden.

De Federal Reserve begint dinsdag aan haar tweedaagse beleidsvergadering en beleggers zijn op zoek naar meer informatie van voorzitter Jerome Powell over de plannen van de centrale bank om de opkoop van obligaties af te bouwen, met name wanneer dat zal gebeuren. Powell zei vorige maand dat hij ziet dat de Fed op een bepaald moment dit jaar haar maandelijkse aankopen van $ 120 miljard zal vertragen.

De Fed publiceert woensdag om 14.00 uur ET haar economische kwartaalprognoses, de zogenaamde dot plot, samen met de renteverklaring. Powell zal daarna een persconferentie houden.

We zullen het bewijs moeten zien dat de Fed-dot-plots niet uitkomen op een manier die de markt doet schrikken”, zegt Yung-Yu Ma, chief investment strateeg bij BMO Wealth Management.

De zwakte op de Chinese aandelenmarkt weergalmde maandag in Amerikaanse aandelen. De Hang Seng-benchmark-index kelderde met 4% terwijl de worstelende vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group op de rand van wanbetaling staat.

“We zullen enig bewijs moeten zien dat de Chinese regering stappen onderneemt om dit te beheren”, voegde Ma eraan toe.

De Delta-variant blijft een wereldwijde bedreiging voor de gezondheid naarmate de koudere maanden naderen en de aarzeling van vaccinatie bij sommige Amerikanen aanhoudt.

Aandelen die verband houden met de wereldwijde groei leidden maandag verliezen en energienamen kregen een klap dankzij een daling van de Amerikaanse olieprijzen met 2%. De bankenstops daalden toen de obligatierendementen daalden.

De Cboe-volatiliteitsindex, de angstmeter van Wall Street, sprong maandag boven de 26, het hoogste niveau sinds mei.

Beleggers maken zich ook zorgen over de deadline om het schuldenplafond te verhogen en mogelijke belastingverhogingen. Het congres keerde terug naar Washington van reces en haastte zich om financieringsrekeningen goed te keuren om een ​​sluiting van de regering te voorkomen.

September is een historisch volatiele maand voor aandelen en na de rally van 16% van de S&P 500 tot nu toe, hebben veel beleggers gezegd dat de markt toe is aan een terugval. Sommige strategen noemden de uitverkoop van maandag een koopkans.

“De uitverkoop op de markt die van de ene op de andere dag escaleerde, wordt volgens ons voornamelijk gedreven door technische verkoopstromen ([commodity trading advisors] en optiehedgers) in een omgeving van slechte liquiditeit en overreactie van discretionaire handelaren op waargenomen risico’s’, zei Marko Kolanovic, chief global market strateeg van JPMorgan, maandag in een notitie.

Terwijl anderen zeiden dat de volatiliteit waarschijnlijk zal aanhouden totdat enkele van de risico’s zijn opgelost.

“We zijn niet in het kamp dat deze kleine terugval een speciale koopkans vertegenwoordigt”, zei Ma. “Er zou gemakkelijk meer volatiliteit kunnen zijn, afhankelijk van wat er gebeurt met de Fed-vergadering … vergelijkbaar met het schuldenplafond. Met de overhang en vervolgens de onderhandelingen, zal dit zeker tot het uiterste worden geduwd.”

Cryptocurrencies trokken zich maandag ook terug, waarbij bitcoin de dag ongeveer 7% lager eindigde. De dia dook weer op in het debat over de vraag of bitcoin kan of moet dienen als een veilige haven.

FedEx, Adobe, AutoZone en Stich Fix maken dinsdag kwartaalresultaten bekend.

— met berichtgeving van Hannah Miao van CNBC.

Mobiele versie afsluiten