Aandelenfutures stijgen terwijl handelaren de stijgende coronavirusgevallen afwegen, Amerikaanse stimuleringsbesprekingen

By Jernst van Waal

Een passagier draagt ​​een beschermend masker op het metrostation Wall Street in New York, op maandag 30 maart 2020.

Michael Nagle | Bloomberg via Getty Images

Amerikaanse aandelenfutures stegen zondagavond omdat het aantal nieuw bevestigde gevallen van coronavirus blijft stijgen terwijl wetgevers in een impasse blijven over een nieuwe stimuleringsovereenkomst.

De futures van Dow Jones Industrial waren gemiddeld 101 punten of 0,4% hoger. De futures op S&P 500 en Nasdaq 100 stegen respectievelijk 0,5% en 0,7%.

Een CNBC-analyse van gegevens van de Johns Hopkins University toonde aan dat Covid-19-gevallen vanaf vrijdag met 5% of meer groeiden in 38 staten. Landelijk is het dagelijkse gemiddelde van de gevallen met meer dan 16% op weekbasis gestegen tot bijna 55.000. Het aantal nieuwe coronavirusinfecties in Europa stijgt met ongeveer 97.000 per dag, een stijging van 44% ten opzichte van de week ervoor.

In Washington zei het kantoor van House Speaker Nancy Pelosi zaterdagavond dat ze de regering-Trump 48 uur de tijd geeft om vóór de verkiezingen van 3 november een hulpovereenkomst te sluiten. Pelosi en minister van Financiën Steven Mnuchin zetten hun besprekingen dit weekend voort. Ze spraken af ​​om maandag opnieuw te spreken.

“De 48 heeft alleen betrekking op als we het voor de verkiezingen willen doen, en dat doen we”, vertelde Pelosi zondag aan ABC’s “This Week”. “We zeggen tegen hen dat we het ontwerp voor sommige van deze dingen moeten bevriezen – gaan we ermee akkoord of wat is de taal? Ik ben optimistisch, want we zijn alweer over dit alles heen en weer geweest. . “

De opmerkingen van Pelosi kwamen als de hoop onder marktexperts dat een deal wordt bereikt voorafgaand aan de verkiezingen. Dit, samen met de ogenschijnlijk nieuwe golf van coronavirusinfecties, droeg vorige week bij aan een schokkerige handelsactie.

De S&P 500 en Dow daalden vorige week drie opeenvolgende dagen voordat ze vrijdag iets hoger sloten. De Nasdaq Composite boekte zijn eerste vierdaagse verliesstreak sinds september.

“De vele dwarsstromen waarover we de afgelopen weken hebben gekweld, blijven alomtegenwoordig”, zegt Sherif Hamid, een strateeg bij Jefferies, in een notitie. “De Amerikaanse verkiezingen zijn nabij, fiscale stimuleringsmaatregelen blijven een belangrijke potentiële katalysator op korte termijn, en de ontwikkelingen op het gebied van virussen blijven cruciaal voor de vooruitzichten op langere termijn.”

“Er zal zeer waarschijnlijk veel gebeuren in de komende weken, en het bredere macrobeeld zou dus behoorlijk enorm kunnen veranderen, afhankelijk van de ontwikkelingen langs al die fronten”, voegde Hamid eraan toe.

Wat de inkomsten betreft, is het de bedoeling dat IBM zijn laatste kwartaalresultaten bekendmaakt na de bel van maandag. Ondertussen zal Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, maandagochtend spreken.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyse, en live programmering van werkdagen van over de hele wereld.