Aandelenfutures stijgen hoger na de grote uitverkoop van vrijdag, beleggers volgen de ommicron Covid-variant

By Jernst van Waal

Een handelaar op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE), op donderdag 18 november 2021.

Michael Nagle | Bloomberg | Getty Images

Aandelenfutures stegen hoger tijdens de nachtelijke handel van zondag na de grote uitverkoop van vrijdag, aangezien beleggers de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de Covid-omicron-variant volgen.

Futures op de Dow Jones Industrial Average stegen ongeveer 160 punten, of 0,6%. S&P 500-futures voegden 0,6% toe en Nasdaq 100-futures stegen 0,5%.

De aandelen komen van een vrijdag ingekorte vakantieperiode waarin de Dow zijn slechtste dag sinds oktober 2020 noteerde. De Dow daalde 905 punten, of 2,5%. De S&P 500 zakte 2,3% en de Nasdaq Composite verloor 2,2%. De drie belangrijkste indexen waren negatief voor de week.

“De pandemie- en COVID-varianten blijven een van de grootste risico’s voor de markten en zullen de komende jaren waarschijnlijk volatiliteit blijven veroorzaken. Het is op dit moment moeilijk te zeggen hoe duurzaam of impactvol deze nieuwste variant zal zijn voor de markten, Keith Lerner, co-chief investment officer bij Truist Advisory Services, zei vrijdag in een notitie.

De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde de omicron-stam vrijdag als een ‘zorgwekkende variant’. Terwijl wetenschappers de variant blijven onderzoeken, heeft het grote aantal mutaties van ommicron alarm geslagen. Voorlopig bewijs suggereert dat de stam een ​​verhoogd risico op herinfectie heeft, aldus de WHO.

De variant is voor het eerst gemeld bij de WHO vanuit Zuid-Afrika en is gevonden in het VK, Israël, België, Nederland, Duitsland, Italië, Australië en Hong Kong, maar nog niet in de VS. Veel landen, waaronder de VS, verhuisden naar reizen vanuit zuidelijk Afrika beperken.

Vaccinmakers hebben maatregelen aangekondigd om ommicron te onderzoeken, terwijl de tests al aan de gang zijn. Het valt nog te bezien hoe omicron reageert op de huidige vaccins of dat er nieuwe formuleringen nodig zijn, maar Paul Burton, Chief Medical Officer van Moderna, zei zondag dat de vaccinmaker begin volgend jaar een geherformuleerd vaccin tegen de omicron-variant zou kunnen uitrollen.

Naast Covid-ontwikkelingen anticiperen beleggers ook op belangrijke economische gegevens die deze week worden vrijgegeven.

Het banenrapport van november van vrijdag zal naar verwachting een solide banengroei laten zien. Door Dow Jones ondervraagde economen verwachten dat er in november 581.000 banen zullen bijkomen.

De productie-enquête van het Institute of Supply Management wordt woensdag vrijgegeven en economen verwachten ook sterke resultaten.