FINANCIEEL.com

Aandelen van ed-tech bedrijf 2U kelderen met bijna 60%

Aandelen van ed-tech bedrijf 2U kelderen met bijna 60%

Aandelen van een online onderwijsbedrijf 2U daalde vrijdag met ongeveer 60% tot onder de $ 1, na een problematische voorspelling en aanwijzingen dat sommige universiteiten hun contracten beëindigen.

2U, dat bedrijven helpt digitale programma’s aan studenten aan te bieden, boekte in het derde kwartaal een nettoverlies van $47,4 miljoen. Het gecorrigeerde verlies van 15 cent per aandeel was groter dan de 13 cent die analisten hadden verwacht, aldus LSEG, voorheen bekend als Refinitiv. Voor het volledige jaar verwacht 2U nu een omzet van $965 miljoen tot $990 miljoen, een daling ten opzichte van de eerdere verwachting van $985 tot $990 miljoen.

“Deze resultaten voldeden niet aan onze verwachtingen, gezien de zwakkere vraag in onze codeerbootcamps en de aanhoudende zwakte in het aantal inschrijvingen in sommige van onze duurdere opleidingen”, zei CEO Christopher Paucek donderdag aan het begin van de oproep van de analisten. “We weten ook dat we onze balans moeten versterken en werken daar hard aan.”

Het grotere probleem met de voorspelling is dat er inkomsten in zijn opgenomen die aan het bedrijf zullen worden betaald om het gebruik van zijn programma’s te beëindigen. 2U zei bijvoorbeeld dat de University of Southern California 40 miljoen dollar betaalt om de relatie te beëindigen.

“We danken USC voor de rol die ze hebben gespeeld bij het opbouwen van ons bedrijf”, zei Paucek tijdens de oproep. “Maar uiteindelijk sluiten de programma’s die we hebben afgesproken niet langer aan bij onze platformstrategie.”

Analisten bij Cantor Fitzgerald verlaagden hun rating voor het aandeel van ‘overweging’ naar ‘neutraal’ en beschreven de acties van 2U als een ‘vuurverkoop om het hoofd boven water te houden’.

Uit het winstrapport van het bedrijf blijkt dat het sterk afhankelijk is van eenmalige betalingen van universiteiten en dat zijn ‘kernactiviteiten op het gebied van diploma’s achteruitgaan’, schreven de analisten. Het bedrijf heeft dit kwartaal ook 12% van zijn personeel ontslagen en heeft een zorgwekkende schuldenlast, met bijna $880 miljoen aan langetermijnschulden.

De weg naar winstgevendheid van 2U was gebaseerd op het idee dat meer graden op het platform zouden leiden tot ‘zinvolle winsten’, schreven de Cantor-analisten.

2U reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

Aandelen van 2U debuteerden op de Nasdaq in 2014. Het aandeel piekte in mei 2018 op ruim $98 per aandeel, waardoor het bedrijf een marktkapitalisatie van meer dan $5 miljard kreeg. Vrijdag was de waardering gedaald tot $77 miljoen.

Als een aandeel op de Nasdaq gedurende 30 opeenvolgende dagen onder de $ 1 wordt verhandeld, kan de beurs beginnen met verwijderingsprocedures. Sommige bedrijven ondergaan een omgekeerde aandelensplitsing om de aandelenkoers boven de $ 1 te brengen, maar dat lost hun financiële problemen niet op.

Scooterbedrijf Bird werd in september geschrapt van de New York Stock Exchange nadat het er niet in was geslaagd zijn marktkapitalisatie dertig dagen achter elkaar boven de $15 miljoen te houden. Dat was na een reverse split van 1 op 25 om het aandeel boven de $ 1 te krijgen. Kantoordeelbedrijf WeWork heeft deze week faillissement aangevraagd, nadat het in augustus een reverse split van 1 op 40 had aangekondigd die bedoeld was om zijn notering op de NYSE te behouden.

2U-aandelen daalden vrijdagmiddag met 59% tot 99 cent.

HORLOGE: Paradigmaverschuivingsmoment voor hoger onderwijs

Paradigmaverschuivingsmoment voor hoger onderwijs: 2U CEO

Mis deze verhalen van CNBC PRO niet:

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert