Aandelen dalen, wereldwijd momentum volgen

By Jernst van Waal

LONDEN – De Europese markten zijn vrijdag scherp gedaald en volgden een wereldwijde terugval voor risicovolle activa.

De pan-Europese Stoxx 600 daalde aan het einde van de ochtend met 1,3%, waarbij basismiddelen 2,4% verloren, waardoor verliezen werden geleden toen alle sectoren en grote beurzen in negatief gebied afgleden.

Wat de individuele koersbewegingen betreft, stortte windturbinefabrikant Siemens Gamesa meer dan 10% in nadat hij zijn omzetverwachting voor 2022 had verlaagd, waardoor eigenaar Siemens Energy 13% lager werd. Nauwelijks aandelen op de Europese blue chip-index boekten significante winsten.

De verliezen komen na scherpe dalingen op Wall Street, aangezien stijgende rentes neerwaartse druk blijven uitoefenen op technologieaandelen door toekomstige winsten minder aantrekkelijk te maken.

De dalingen werden verdiept door een duik in Netflix-aandelen nadat het winstrapport van het bedrijf over het vierde kwartaal een vertraging van de abonneegroei liet zien.

Amerikaanse aandelenfutures duiden op verdere verliezen bij de opening van vrijdag, terwijl de markten in Azië-Pacific ook van de ene op de andere dag kelderden.

Terug in Europa zakte de Britse GfK Consumer Confidence Index van -15 in december van -15 in december naar -19 in januari, de laagste stand sinds februari 2021, omdat de stijgende inflatie en het vooruitzicht van verdere renteverhogingen de vooruitzichten temperden.

De detailhandelsverkopen in het VK zijn in december met 3,7% gedaald ten opzichte van de voorgaande maand, volgens het Office for National Statistics, ruim onder de daling van 0,6% die economen in een opiniepeiling van Reuters hadden verwacht.

James Smith, econoom ontwikkelde markten bij ING, zei dat de cijfers weliswaar niet prettig waren om naar te kijken, maar dat er enig perspectief nodig was.

“Een deel van deze herfst houdt ongetwijfeld verband met omicron, aangezien het aantal bezoekers in de aanloop naar Kerstmis iets lager leek te zijn”, zei hij.

“Maar veel hiervan lijkt ook op een terugval na een ongewoon sterke november en Black Friday. De sterke verkopen in oktober duidden er ook op dat consumenten meer van hun kerstinkopen deden in vergelijking met voorgaande jaren, gezien de nieuwsberichten over mogelijke tekorten, hoewel dit toegegeven is moeilijker te bewijzen.”

Als zodanig denkt ING niet dat de cijfers de naald zullen verplaatsen voor de Bank of England, waarbij de Nederlandse geldschieter dit jaar anticipeert op twee renteverhogingen.

Vrijdagmiddag wordt een eerste “flash”-peiling van het consumentenvertrouwen voor de eurozone verwacht. Er zijn vrijdag geen grote winsten in Europa.

In het bedrijfsnieuws kregen de Rio Tinto-aandelen van de ene op de andere dag een klap nadat Servië de licenties voor lithiumexploratie van het Anglo-Australische mijnbouwbedrijf had ingetrokken, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over het milieu.

Ondertussen heeft Unilever een vierde verhoging van zijn bod op GlaxoSmithKline’s consumentengezondheidszorgactiviteiten uitgesloten, waardoor een gelijkspel dat investeerders in de war had gebracht, feitelijk werd opgegeven.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live werkdagprogrammering van over de hele wereld.