FINANCIEEL.com

AAFA roept op om het Canadese parlement terug te roepen tijdens een havenstaking

AAFA roept op om het Canadese parlement terug te roepen tijdens een havenstaking

Een piketlijn bij de Neptune Terminal in de haven van Vancouver tijdens een havenarbeidersstaking in Vancouver, British Columbia, Canada, op woensdag 5 juli 2023.

Jimmy Jeong | Bloomberg |

Nu de arbeidersstaking in de havens aan de westkust van Canada zijn 10e dag ingaat, waarschuwen handelsverenigingen in zowel de Verenigde Staten als Canada dat de gevolgen de prijzen zullen opdrijven en zullen leiden tot wekenlange vertragingen bij de aankomst van producten.

Volgens een uitbraak van US Census-gegevens arriveert dagelijks ongeveer $ 572 miljoen aan containerhandel vanuit Canada naar de VS. Van januari 2022 tot mei 2023 varieerde de totale maandelijkse invoer van Amerikaanse goederen uit Canada van $ 31 miljard tot bijna $ 41 miljard. De belangrijkste importgoederen voor mei waren minerale brandstoffen, voertuigen en computergerelateerde machines.

De VS en Canada hebben een historisch sterke handelsrelatie: elk land is de belangrijkste handelspartner van de ander. Ongeveer 20% van de Amerikaanse handel komt aan in de Canadese havens van Vancouver en Prince Rupert, waar stakingen uitbraken nadat vakbondsleiders en vertegenwoordigers van de industrie wegliepen van de onderhandelingstafel. De Canadese Kamer van Koophandel schat dat er dagelijks $ 605 miljoen aan handelsbewegingen via een van die twee havens plaatsvindt.

Het handelsvolume dat wordt verstoord door de aanhoudende staking heeft geleid tot bezorgdheid over de toeleveringsketen in de VS

Steve Lamar, CEO van de American Apparel and Footwear Association, vertelde CNBC dat elke verstoring van de toeleveringsketens, inclusief deze staking, zowel inflatie- als voorraaduitdagingen met zich meebrengt. De grootste hindernis op dit moment, zei hij, is toegang krijgen tot goederen die vastzitten op boten of worden omgeleid naar andere havens.

“De staking treft iedereen, hetzij direct voor de bedrijven die British Columbia gebruiken als een belangrijk doorvoercentrum of een e-commerce hub, hetzij indirect, omdat vracht wordt omgeleid naar andere havens”, zei Lamar. “De Canadese regering moet al haar middelen gebruiken, inclusief het terugroepen van het parlement, om mensen weer aan het werk te krijgen en goederen weer in beweging te krijgen.”

De International Longshore and Warehouse Union en de British Columbia Maritime Employers Association zitten weer aan de onderhandelingstafel en spreken elk individueel met bemiddelaars. Snel tot overeenstemming komen is cruciaal.

“Het is moeilijk om op dit moment een grotere ontwrichtende gebeurtenis voor de Canadese economie voor te stellen dan een werkonderbreking in onze havens, die de import en export zal vertragen tegen aanzienlijke kosten voor de consument”, aldus Bruce Rodgers, uitvoerend directeur van de Canadian International Freight Forwarders Association. een brief vorige maand gericht aan de Canadese minister van Arbeid Seamus O’Regan.

De CIFFA vertegenwoordigt alle onderdelen van de toeleveringsketen: de expediteurs, de vrachtwagenchauffeurs, magazijnen en douane-expediteurs.

Logistieke managers voorspellen dat over drie maanden, wanneer vakantieartikelen in de winkelschappen liggen, het winkelend publiek hogere prijzen zal zien.

Schepen wijken af

Ondertussen wijken steeds meer schepen uit van Canadese havens naar Amerikaanse alternatieven.

Destine Ozuygur, hoofd operaties bij eeSea, een bedrijf voor maritieme gegevens en het volgen van schepen, vertelde CNBC twee schepen, de MSC Sara Elena en de Ever Safety, hebben officieel de Canadese havens verlaten en zullen niet terugkeren.

“Dit is bevestigd door de zeevrachtwagen”, zei Ozuygur.

Het bedrijf volgt ook twee extra schepen die eerder Vancouver als bestemming op de planning hadden staan, maar dat nu niet meer doen.

Eén schip, de MSC Matilde V, die vorige week buiten Vancouver voor anker lag, trok het anker op en vertrok met de lading richting Vancouver en voer terug naar Qingdao, China. De containers zullen moeten worden omgeboekt voor een volgende reis, wat extra kosten met zich meebrengt voor de lading.

Er zijn vier schepen geïdentificeerd door eeSea die hun havenschema’s hebben omgedraaid en Vancouver verlaten voor Amerikaanse havens om zogenaamd terug te gaan naar Vancouver, maar dat kan veranderen na de Amerikaanse havendienst. Het is waarschijnlijk dat veel van de schepen die hun schema’s hebben omgedraaid, niet zullen terugkeren naar Canada.

Dit is wat er gebeurde met de MSC Sara Elena, waaraan in Seattle werd gewerkt. Na de dienst kondigde de vervoerder aan dat het niet terug zou keren naar Vancouver, wat betekent dat de Canadese vracht is gelost of zal worden gelost in toekomstige Amerikaanse havens.

Het omleiden van schepen deed de vraag rijzen of Amerikaanse ILWU-arbeiders op de schepen zouden werken. Alleen ILWU-werknemers mogen schepen verwerken in havens aan de westkust.

De ILWU US West Coast-afdeling vertelde vorige week aan CNBC dat haar leden met geen van de omgeleide schepen zouden werken.

“De ILWU zal geen Canadese vracht lossen uit solidariteit met onze Broeders en Zusters in ILWU Canada”, zei president Willie Adams van de ILWU US West Coast Chapter in een verklaring.

Het zou echter erg moeilijk zijn voor de ILWU om containers te identificeren waarvan de eindbestemming is gewijzigd, omdat de vakbondsmedewerkers om veiligheidsredenen geen toegang hebben tot containerinformatie.

CNBC heeft contact opgenomen met de ILWU West Coast-afdeling in de VS voor een opmerking over de omleidingen van de MSC Sara Elena en Ever Safety.

De omleidingen zijn de eerste van wat een wijdverspreide omleiding van schepen zou kunnen zijn, vertraging van geplande aankomsten en spanning in de toeleveringsketens aan het begin van het hoogseizoen, wanneer vakantie- en back-to-school-items binnenkomen.

Ook het omleiden van containers voegt dagen toe aan de levering van producten. Voor de auto-industrie die op lean just in time-schema’s draait, kunnen deze vertragingen de productie beïnvloeden.

Paul Brashier, vice-president van drayage en intermodaal bij ITS Logistics, vertelde CNBC dat het bedrijf al een wijdverbreide omboeking van containers van West-Canada naar Amerikaanse westkusthavens in Seattle, Oakland, Los Angeles en Long Beach ziet.

“Deze opties brengen vracht weer terug in de toeleveringsketen, maar deze oplossingen voegen extra details en transportwijzen toe, waardoor de kosten met wel 50% tot 60% stijgen”, aldus Brashier. “Zelfs onaangetaste containers zullen worden getroffen, aangezien de nieuw omgeleide vracht de markten zal overbelasten met extra volumes die niet waren gepland.”

Hogere kosten omvatten toeslagen voor het wijzigen van de containerbestemming, extra trein- en vrachtkosten, extra douanekosten, extra havengelden en containertoeslagen als gevolg van congestie in de havens en rails zodra de hogere instroom van containers is verwerkt.

Die vergoedingen worden vaak doorberekend aan consumenten – vergelijkbaar met wat er gebeurde tijdens de Covid-pandemie.

De Canadian National Railway Company, die de havens bedient, vertelde CNBC dat het weken tot maanden zal duren om de congestie op te ruimen.

De haven van Vancouver en de haven van Prince Rupert zijn populaire bestemmingen voor de Amerikaanse handel omdat deze havens tot de belangrijkste aanloophavens behoren voor goederen die uit Azië komen. Sommige logistieke managers hebben CNBC verteld dat de treindienst vanuit die havens een stuk sneller is dan via de haven van Seattle of Tacoma.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert