Site pictogram Financieel.com

85 Amerikanen hebben Afghanistan verlaten sinds de VS zich terugtrokken

Afghaanse passagiers zijn afgebeeld voor een vliegtuig van Qatar Airways op de internationale luchthaven van Kabul, in Kabul, Afghanistan, 19 september 2021.

Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar | via Reuters

WASHINGTON – Een commerciële vlucht met 21 Amerikanen en 48 wettige permanente inwoners van de VS is afgelopen weekend vertrokken uit Kabul, Afghanistan, bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

In totaal hebben minstens 85 Amerikaanse burgers en 79 legale permanente inwoners Afghanistan verlaten sinds de VS een massale humanitaire evacuatie beëindigden en de terugtrekking van hun troepen in augustus voltooiden, volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“We zijn de Qatarese autoriteiten dankbaar, die deze vluchten blijven coördineren met de Taliban”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, maandag. De regering-Biden werkt nog steeds aan het helpen van Amerikaanse burgers, legale permanente inwoners en kwetsbare Afghanen om te vertrekken, voegde Price eraan toe.

De snelle overname van Afghanistan door de Taliban vorige maand leidde tot een chaotische poging van de VS en hun bondgenoten om hun burgers en kwetsbare Afghanen het land uit te krijgen. Op 31 augustus waren ongeveer 125.000 mensen, waaronder ongeveer 6.000 Amerikaanse burgers en hun families, het land uit geëvacueerd.

Niet iedereen was echter op tijd binnen. Staatssecretaris Antony Blinken vertelde de wetgevers vorige week dat ongeveer 100 Amerikaanse burgers nog steeds op zoek zijn naar evacuatie uit Afghanistan.

Blinken gaf de regering-Trump de schuld van Amerika’s chaotische exit uit de langste oorlog en zei: “We hebben een deadline geërfd; we hebben geen plan geërfd.”

“Er was al negen maanden geen enkel interview geweest in het Speciale Immigrantenvisum-programma in Kabul, dat teruggaat tot maart 2020. Het programma stond eigenlijk stil”, zei Blinken op 13 september.

“We hebben de juiste beslissing genomen door een einde te maken aan Amerika’s langste oorlog, we hebben de juiste beslissing genomen door geen derde generatie Amerikanen te sturen om te vechten en te sterven in Afghanistan”, zei Blinken.

President Joe Biden heeft zijn beslissing verdedigd om Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan, ondanks de Taliban-overname. Biden werd gedwongen om de tijdelijke inzet van duizenden Amerikaanse troepen naar Kabul te bevelen om te helpen bij de evacuatie-inspanningen vorige maand.

Dertien Amerikaanse militairen en tientallen Afghanen stierven tijdens een ISIS-K zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kabul tijdens de evacuatie. Bij een daaropvolgende Amerikaanse drone-aanval in Kabul kwamen maar liefst 10 burgers om het leven in wat het Pentagon heeft beschreven als een tragische fout.

Mobiele versie afsluiten