FINANCIEEL.com

68-jarige die ‘niet-gepensioneerd’ is, deelt de 4 grootste pensioenmythes ‘waar meer mensen over moeten praten’

68-jarige die ‘niet-gepensioneerd’ is, deelt de 4 grootste pensioenmythes ‘waar meer mensen over moeten praten’

Millennials en Gen Z zijn volwassen geworden in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door ingrijpende veranderingen. Dus hun mijlpalen, vooral als het gaat om pensionering, zullen er anders uitzien dan die van oudere generaties.

Het leven loopt zelden precies zoals we verwachten. Toen ik begin vijftig was, moest ik na een bijna-doodervaring vervroegd met pensioen om voor mijn gezondheid te zorgen. Maar toen ik 62 was, nadat ik me verveeld, rusteloos en vastgelopen voelde, ging ik met pensioen en begon ik een coachingbedrijf om mensen te helpen een meer bevredigend pensioen te bereiken dan ik.

Hier zijn vier mythen over pensioen waar meer mensen over moeten praten:

Mythe #1: Het leven volgt een lineair pad.

Veel babyboomers geloven dat het leven drie grote hoofdstukken heeft: een opleiding volgen; zoek een baan en ga trouwen; en ga met pensioen en geniet van de vrije tijd.

Maar het leven is veel elastischer dan dat. Mensen van in de 60 en 70 beginnen voortdurend aan nieuwe carrières en nieuwe relaties, en jonge mensen kunnen voor hun 65e een evenwichtig leven leiden.

Wacht niet tot uw pensioen om het leven te leiden dat u wilt. Morgen is nooit gegarandeerd, dus neem de tijd om activiteiten te doen die je elke dag leuk vindt.

Laat de druk los om alles uit te zoeken. Op 62-jarige leeftijd begon ik een bedrijf dat ik me als twintiger of dertiger nooit had kunnen voorstellen.

Mythe #2: Je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren.

Als kinderen zijn we zo nieuwsgierig. Maar ik heb gemerkt dat in mijn generatie, hoe ouder we worden, hoe meer we stoppen met vragen stellen.

De hersenen zijn een spier die oefening nodig heeft. Leren helpt ons om ons betrokken te voelen bij de wereld, en het is goed voor de gezondheid van de hersenen en het geheugen.

Duik diep in dingen waarin je geïnteresseerd bent. Ik vind het bijvoorbeeld geweldig om te leren hoe onze geest, persoonlijkheden en identiteiten werken. Of je zou een hobby kunnen uitoefenen waarin altijd ruimte is voor ontwikkeling, zoals tuinieren of het starten van een liefdadigheidsinstelling.

Mythe #3: Je jaren ’20 en ’30 zijn je beste jaren.

Onze consumptiemaatschappij heeft het verhaal gecreëerd dat alles en iedereen een houdbaarheidsdatum heeft.

Maar tot de helft van de 5-jarigen in de VS zal naar verwachting 100 worden, volgens Stanford’s Center of Longevity. Jongeren kunnen niet zomaar besluiten om op hun 65ste te stoppen. Dan zouden ze bijna 40 jaar blijven zitten.

De Romeinse filosoof Cicero schreef: “Ouderdom is de kroon op het leven.” Kijk naar ouderen die actief en gelukkig zijn. Vraag hen welke fysieke, mentale en gemeenschapsactiviteiten hen bezig houden. Het zal je misschien verbazen te horen dat ze zich van binnen tijdloos voelen.

Het zal niet lang meer duren voordat jij ook een ouderling wordt, dus het is in je eigen belang om te ontdekken met welke uitdagingen je te maken krijgt en welke geneugten je kunt ontdekken.

Mythe #4: Het heeft geen zin om aan de dood te denken.

De dood hoog in het vaandel houden klinkt misschien vreemd, maar tot mijn 52e dacht ik dat ik onsterfelijk was. Toen vertelde mijn oncoloog me dat ik nog zes maanden te leven had. De diagnose was gelukkig verkeerd, maar wat een wake-up call.

Benedictijner monniken worden aangemoedigd om “de dood dagelijks voor ogen te houden”, zodat ze het leven vollediger en afstandelijker kunnen leven.

Ik ontdekte dat het herinneren van de dood op elk moment kan komen, waardoor mijn hersenloze bezigheden en zorgen werden geëlimineerd. Het stelde me in staat om meer aanwezig te zijn en meer dingen te doen die echt belangrijk voor me waren.

Kweek je eigen tuin

Mijn beste levensadvies is om compassie voor jezelf te hebben. En wat je ook doet, volg je eigen poolster. Elke persoon heeft een andere mooie en moeilijke reis.

Blijf doen waar je van houdt, beheers je vaardigheden en erken je vooruitgang.

Wanneer je je eigen tuin cultiveert – je unieke vaardigheden en passies – ben je altijd wakker in je huidige moment.

George Jerjian is de auteur van “Durf je doel te ontdekken: met pensioen gaan, opnieuw opstarten, opnieuw bedraden.” Hij is een met een Emmy bekroonde producent en auteur van 10 boeken. Hij behaalde zijn bedrijfsdiploma aan de Bradford University in Engeland en een masterdiploma in journalistiek aan de New York University. Volg hem op Twitter @GeorgeJerjian.

Mis het niet:

Wil je slimmer en succesvoller zijn met je geld, werk en leven? Schrijf je hier in voor onze nieuwe nieuwsbrief

Het beste financiële advies dat ik heb geleerd van mijn tijd op Wall Street

Breng uw bedrijf naar een hoger niveau: registreer u gratis voor CNBC’s Virtueel evenement Playbook voor kleine bedrijven op 2 augustus om 13.00 uur ET om van vooraanstaande experts en ondernemers te leren hoe u de inflatie kunt verslaan, toptalent kunt aannemen en toegang kunt krijgen tot kapitaal.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert