4 redenen waarom de detailhandel in de VS niet zal opveren zoals in China

By admin

Voetgangers met beschermende maskers lopen op dinsdag 11 februari 2020 langs een LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE in het centrale district van Hong Kong, China.

Paul Yeung | Bloomberg | Getty Images

Terwijl de Amerikaanse detailhandel naar China op zoek is naar aanwijzingen over hoe shoppers zich herstellen van de pandemie van het coronavirus, zijn er tekortkomingen om de regio te gebruiken als blauwdruk voor de Verenigde Staten.

De verspreiding van Covid-19 – ontstaan ​​in Wuhan, de hoofdstad van de provincie Hubei – heeft fysieke winkels over de hele wereld gedwongen te sluiten en miljoenen mensen in de detailhandel zonder werk te zetten. Volgens de laatste gegevens van de Johns Hopkins University zijn er donderdagochtend wereldwijd meer dan 2,6 miljoen gevallen gemeld.

In China is de consument al “terug van weggeweest”, zei Coresight Research Chief Executive en oprichter Deborah Weinswig in een interview. ‘Er is een opgekropte vraag.’

Maar de terugkeer van de detailhandel in de Verenigde Staten zal waarschijnlijk anders uitpakken, aangezien de werkloosheid blijft stijgen, niet-essentiële winkels voor langere tijd gesloten blijven en internationale reizen nog steeds beperkt zijn.

‘We hebben 50 staten die als 50 landen optreden’, zei Weinswig over de VS. ‘Elf procent werkloosheid is ook nooit voorgekomen in China.’

Hier zijn vier redenen waarom retailers niet op retail zouden moeten rekenen om terug te stuiteren in de VS zoals in China.

Kleine rode enveloppen

Gemaskerde shoppers staan ​​in de rij om terug te keren naar winkels in China – met oppotten van cosmetica en flitsende nieuwe outfits – en geven retailers een sprankje hoop dat dezelfde patronen zich in heel Amerika zullen afspelen.

Maar een piek in de post-pandemische bestedingsactiviteit in China kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het feit dat veel consumenten hun Chinese nieuwjaarsgeschenken hebben uitgesteld. Gezinnen in China sturen per traditie meestal rode enveloppen gevuld met contant geld om in het nieuwe jaar te luiden. Maar de pandemie van Covid-19 dwong de sluiting van veel steden in heel China, precies op het moment dat de viering van het nieuwe maanjaar zou beginnen.

Dat gezegd hebbende, hebben veel Chinese consumenten hun tijd thuis doorgebracht tijdens de quarantaine, terwijl ze op dat geld zaten totdat de winkels weer open gingen, aldus AlixPartners-directeur Jian Li, die in Shanghai is gevestigd. ‘De consument heeft veel tijd nagedacht over … wat te kopen.’

Dat is niet het geval – althans voor veel consumenten – in Amerika.

“Een ding waar we op moeten letten als we op zoek zijn, met name, China erkent dat er een achterstand was in de vraag omdat velen het Chinese Nieuwjaar niet meemaakten”, zegt Steve Barr, leider in de Amerikaanse detailhandel en consumentensector bij PwC. ‘Dat is een van de, zo niet de, grootste uitgaven voor de Chinezen.’

‘Ik denk dat we aandacht moeten besteden aan die ervaring als een vroege indicator’, waarschuwde Barr.

Chinees toerisme in de wacht

Luxe detailhandel ziet er sterk uit in heel China, na lockdown.

Louis Vuitton-eigenaar LVMH heeft gezegd dat klanten massaal naar zijn winkels op het vasteland van China kwamen toen vorige maand veel locaties werden heropend. De verkoop in China voor de meeste LVMH-merken, zoals Dior en Fendi, werd positief vergeleken met een jaar geleden in de tweede helft van maart, zei financieel directeur Jean-Jacques Guiony toen het bedrijf vorige week winst rapporteerde.

Deze maand hebben enkele van de merken van LVMH op het Chinese vasteland de verkoop met meer dan 50% verhoogd, voegde Guiony eraan toe.

Maar het kan langer duren voordat luxe winkels terugveren in de Verenigde Staten, vooral met internationale reizen in de wacht. In een normale economie vormen Chinese bezoekers doorgaans het hoogste toeristenverkeer en de bestedingen in de VS. Bedrijven variërend van warenhuisketen Macy’s tot high-end juwelier Tiffany & Co. zijn sterk afhankelijk van Chinees toerisme, vooral op hun vlaggenschiplocaties in New York City . Tiffany heeft gezegd dat buitenlandse toeristen goed zijn voor een laag-dubbelcijferig percentage van zijn Amerikaanse verkopen.

Maar voorlopig gaan Chinese toeristen ‘nergens heen’, zei Coresight’s Weinswig. ‘De uitgaande Chinese toerist blijft zitten.’

Winkel sluitingen in de VS slepen door

De detailhandel in de Verenigde Staten is al langer gesloten dan in China. En dat kan blijvende gevolgen hebben – waaronder meer permanente sluitingen en consumenten die meer gewend raken aan online kopen.

Sluitingen van winkels duurden in sommige delen van China slechts vier weken, volgens tracking door Coresight Research. Lululemon, Apple en Uniqlo begonnen in de week van 16 februari met de heropening van enkele van hun Chinese locaties. De sluitingen in China begonnen in de week van 19 januari, toen het land vanaf 23 januari een strenge afsluiting oplegde aan het Wuhan-gebied.

De Verenigde Staten bevinden zich echter midden in de zesde week van veel winkels die niet-essentiële goederen verkopen, zoals kleding die donker zit. Een golf van sluitingen begon op 13 maart, toen Patagonië aankondigde dat het al zijn winkels tijdelijk zou sluiten.

Nu proberen de Verenigde Staten per staat uit te zoeken wat er vervolgens gebeurt: is het te vroeg voor de heropening van het winkelcentrum? Kunnen mensen veilig teruggaan naar coffeeshops? Hoe zit het met de nagelsalon? De sportschool?

President Donald Trump zei eerder deze maand dat hij gouverneurs zou “autoriseren” om plannen te maken om hun staten te heropenen. Sommigen denken dat het veel te snel is, zonder uitgebreide tests. Maar sommigen, zoals Georgia en South Carolina, racen om eerder te heropenen, wat tot protesten leidt.

“Zelfs als winkels hier heropenen, weten we niet hoe die toename eruit zal zien”, zei BMO-analist Simeon Siegel. ‘Het zal veel moeilijker worden om erachter te komen.’

Coresight schat dat veel winkels tot 10 mei in de Verenigde Staten gesloten blijven, zelfs optimistisch. In een waarschijnlijker scenario zei het dat een groot deel van de detailhandel tot juni donker blijft.

De werkloosheid in de VS stijgt

In de Verenigde Staten zijn alle banenwinsten sinds de Grote Recessie weggevaagd, met 26,45 miljoen Amerikanen die de afgelopen vijf weken werkloosheid hebben aangevraagd.

Zonder een salaris zullen veel consumenten veel minder geneigd zijn om naar het winkelcentrum te gaan. De detailhandelsverkopen daalden in maart al met 8,7%, de grootste daling sinds de regering de reeks in 1992 begon te volgen, volgens de laatste gegevens van de afdeling Handel. Die cijfers zullen naar verwachting in april slechter zijn.

In China, ter vergelijking, verloren ongeveer 5 miljoen mensen hun baan tijdens de eerste twee maanden van 2020. Hoewel de verliezen nog steeds ongezond zijn, zeggen analisten dat het land de mensen aan het werk heeft gehouden. In veel gevallen verlagen bedrijven hun salaris voordat ze drastischer maatregelen nemen, zoals verlof, zei een analist.

“Er is een sterke comeback in China”, zei Li van AlixPartners.

Lees hier meer over de coronavirusdekking van CNBC.