Site pictogram Financieel.com

$ 100 vat is ‘heel goed mogelijk’

De Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat de olieprijs wel eens 100 dollar per vat zou kunnen bereiken, aangezien de vraag naar alle energiegrondstoffen groeit.

De energieprijzen zijn over de hele linie gestegen naarmate de economieën heropenen na maanden van door Covid-pandemie veroorzaakte lockdowns en het aanbod krap blijft. De West Texas Intermediate ruwe-futures, de Amerikaanse oliebenchmark, kwamen vorige week voor het eerst sinds november 2014 boven de $80 per vat uit.

Maar Poetin, leider van een van ’s werelds grootste olieproducerende landen, gelooft dat het nog hoger kan. Toen hem werd gevraagd of WTI 100 dollar per vat zou kunnen bereiken, zei hij: “Dat is heel goed mogelijk.”

In een gesprek met Hadley Gamble van CNBC tijdens een evenement in Moskou zei Poetin echter dat Rusland en andere olieproducerende landen hun uiterste best doen om enige stabilisatie op de markt te brengen.

“Rusland en onze partners en de OPEC+-groep, ik zou zeggen dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de oliemarkt zich stabiliseert. We proberen geen schokkende prijspieken toe te staan. Dat willen we zeker niet hebben – het is niet in onze belangen”, zei hij, volgens een vertaling.

Eerder deze maand besloten de OPEC en aanverwante derde landen, bekend als OPEC+, hun standpunt vast te houden door de productie niet op te voeren, ondanks druk van andere landen. De OPEC+-groep komt regelmatig bijeen om haar beleid te bespreken in een volatiele energiemarkt.

Mobiele versie afsluiten