FINANCIEEL.com

10 regels van ikigai, van auteurs van het Japanse geheim voor een lang leven

10 regels van ikigai, van auteurs van het Japanse geheim voor een lang leven

Een van de meest populaire boeken over een lang leven is ‘Ikigai: het Japanse geheim van een lang en gelukkig leven’, geschreven door Héctor García en Francesc Miralles.

Ikigai vertaalt zich losjes naar ‘het geluk van altijd bezig zijn’ en is gecentreerd rond iemands ware doel in het leven. Het vinden van je ikigai zou het leven zinvoller maken.

In Okinawa, Japan, een blauwe zone met de hoogste concentratie honderdjarigen ter wereld, is ikigai een veel voorkomend thema, volgens García en Miralles die enkele van ’s werelds oudste mensen interviewden.

Een Japans spreekwoord luidt: “Alleen als je actief blijft, wil je honderd jaar leven.” En García en Miralles moedigen je aan om actief te blijven door jezelf onder te dompelen in je ikigai.

Hier zijn de 10 regels waarvan ze hebben ontdekt dat ze het leven in jouw doel naadloos hebben gemaakt.

De 10 regels van ikigai

  1. Blijf actief; ga niet met pensioen. Veel van ’s werelds langstlevende mensen werken tot ver in de 80 en 90 of gaan niet met pensioen. Neem bijvoorbeeld Jayne Burns, een 100-jarige vrouw die in een handwerkwinkel in Ohio werkt; Burns zei gekscherend dat haar enige verjaardagswens na het draaien van 100 was “blijven werken”.
  2. Doe het rustig aan. Het kan normaal aanvoelen om dingen te haasten en haast te hebben, maar dat kan volgens García en Miralles juist een negatief effect hebben op de kwaliteit van je leven. In plaats daarvan raden ze aan om de tijd te nemen en te zien hoe het meer betekenis aan je leven geeft.
  3. Vul je maag niet. Vaak stelden honderdjarigen met wie de auteurs spraken voor om slechts 80% te eten van wat er op je bord ligt. “Het extra bijgerecht, het tussendoortje dat we eten als we in ons hart weten dat we het niet echt nodig hebben, de appeltaart na de lunch – al deze dingen zullen ons op korte termijn plezier geven, maar als we ze niet hebben, zullen we gelukkiger worden in het leven.” de lange termijn.”
  4. Omring jezelf met goede vrienden. Volgens een 85 jaar durend onderzoek van Harvard wordt het hebben van geweldige relaties in je leven in verband gebracht met geluk en een lang leven. Honderdplussers in Okinawa, die door García en Miralles werden geïnterviewd, gaven er de voorkeur aan om samen tijd door te brengen in gemeenschapscentra in hun dorp en deden vaak mee aan vriendschappelijke sportwedstrijden.
  5. Kom in vorm voor je volgende verjaardag. Lichaamsbeweging is een enorm onderdeel dat bijdraagt ​​aan een lang leven. Zelfs als inspannende oefeningen niet jouw ding zijn, zijn er vijf minuten durende bewegingen zoals radio taiso die de oudste bewoners van Okinawa dagelijks doen.
  6. Glimlach. “Het is goed om de dingen te erkennen die niet zo geweldig zijn, maar we mogen nooit vergeten wat een voorrecht het is om in het hier en nu te zijn in een wereld die zo vol mogelijkheden is”, schreven García en Miralles.
  7. Maak opnieuw verbinding met de natuur. Neem de tijd om wat frisse lucht in te ademen en een wandeling te maken, zelfs als je in een stad woont. Tijd doorbrengen in de natuur lijkt misschien tijdverspilling, maar het kan je productiviteit verhogen, je humeur verbeteren en je geheugen verbeteren.
  8. Bedanken. Dankbaarheid is een geweldige manier om jezelf te herinneren aan de beste dingen in je leven. Neem even de tijd om uw waardering voor uw liefhebbende familie, geweldige vrienden of zelfs uzelf te delen.
  9. Leef in het moment. “Stop met spijt hebben van het verleden en bang zijn voor de toekomst. Vandaag is alles wat je hebt. Maak er het beste van. Maak het de moeite waard om te onthouden”, schreven García en Miralles.
  10. Volg je ikigai. Ontdek wat je passie is en laat je drijven. Het hebben van een ikigai voegt een doel toe aan je leven en kan leiden tot meer geluk.

NIET MISSEN: Wil je slimmer en succesvoller zijn met je geld, werk en leven? Schrijf je in voor onze nieuwe nieuwsbrief!

Ontvang CNBC’s gratis Warren Buffett gids voor beleggendat het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts en drie belangrijke beleggingsprincipes samenvat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

In het kleine huis van een millennial van $ 1.600/maand aan het strand in Santa Monica, CA

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert