Quota voor huisvesting van seizoensarbeiders kunnen in strijd zijn met de EU-wetgeving: FD

By Jernst van Waal

[

Alleen voor niet-seizoensarbeiders? Foto: Depositphotos.com

Beperkingen die door veel lokale autoriteiten in Nederland worden opgelegd aan het aantal seizoenarbeiders dat in sommige gebieden kan worden gehuisvest, zijn mogelijk onrechtmatig, zei het Financieele Dagblad vrijdag.

Zo’n 500.000 mensen uit voornamelijk Polen, Roemenië en Bulgarije werken naar verluidt in Nederlandse kassen, de vleesverwerkende industrie en in distributiecentra, maar ze leven vaak in krappe omstandigheden en de lokale bevolking klaagt over geluidsoverlast en parkeerproblemen, aldus het FD.

Dit heeft geleid tot verschillende pogingen om het aantal seizoensarbeiders dat op één plek kan wonen te beperken, en maar liefst 77% van de lokale autoriteiten in Brabant heeft een vorm van quota opgelegd, aldus het FD.

In Maasdriel in Gelderland zegt de gemeente bijvoorbeeld dat seizoenarbeiders niet meer dan 5% van de woningen mogen bezetten, terwijl ze in Zaltbommel binnen vijf jaar helemaal niet meer in woonwijken mogen wonen.

Ook de gemeente Arnhem werkt aan plannen om te voorkomen dat groepen seizoensarbeiders een woning delen door de regels voor onderverdeling van woningen te herzien. De gemeente is voornemens een vergunningensysteem in te voeren voor woning- of woningdelers, en die gaan ook niet worden verleend als de woning zal worden bewoond door ‘uitzendkrachten’.

EU-regels

Aangezien de werknemers echter voornamelijk uit andere EU-landen komen, zullen quota en andere beperkingen in strijd zijn met de regels voor vrij verkeer. ‘Deze lokale regels zijn ook in strijd met het Europese recht op gelijke behandeling van alle werknemers en zelfstandigen in heel Europa’, zegt Gerrie Lodder, onderzoeker op het gebied van immigratiewetgeving.

Veel lokale autoriteiten proberen ook seizoensarbeiders op dezelfde plek te concentreren, bij voorkeur op de locatie waar ze werken. Anderen hebben accommodatie ontwikkeld die bekend staat als ‘Polenhotels’, een term sloeg door de Poolse ambassadeur naar Nederland vorig jaar.

Experts suggereren dat er een tekort is van 120.000 plaatsen voor seizoenarbeiders. Ondertussen, er worden ook inspanningen geleverd te proberen te voorkomen dat uitzendbureaus accommodatie in hun pakketten opnemen, die vaak duur en van slechte kwaliteit zijn.

parlement

Kamerleden in juni voor gestemd van een motie om de huisvesting van uitzendkrachten te verbeteren, maar er was niet genoeg steun voor een plan van de ChristenUnie en de Socialistische Partij om te voorkomen dat agentschappen huisvesting onderdeel gaan uitmaken van contracten, inclusief automatische inhoudingen.

Het Nederlandse statistiekbureau CBS zei vorig jaar dat werknemers uit Polen, Roemenië en andere Oost- en Midden-Europese landen het laagste loon verdienen van alle immigrantengroepen.

Ongeveer 80% van de 180.000 Poolse onderdanen die in Nederland werken, verdient minder dan € 15, – per uur en 18% van hen verdient minder dan € 10, aldus het CBS.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.