Polen in Amsterdam protesteren tegen het Poolse hooggerechtshof dat abortus beperkt

By Jernst van Waal

[

Poolse demonstranten op het Museumplein. Foto: Beata Stawiarska

Zo’n 250 Poolse staatsburgers kwamen zondag bijeen op het Museumplein in Amsterdam om te protesteren tegen de nieuwe beperkingen in de Poolse abortuswet, waardoor het land een van de meest restrictieve in de EU is op het gebied van abortusrechten.

Een uitspraak van vorige week door de hoogste rechtbank van Polen stelt dat abortus in geval van foetale disfunctie dat wel is ongrondwettig, het stellen van grote beperkingen aan het recht op abortus en vonken protesten in heel Polen sinds de aankondiging van donderdag.

‘Toen ik hierover in het nieuws las, was het de eerste keer in mijn leven dat ik me Pools voelde’, zei Ola Samko, de organisator van het Amsterdamse protest. ‘Ik had het gevoel dat ik het land moest helpen, de mensen moest helpen.’ Haar openbare Facebook-evenement trok binnen twee dagen meer dan 2.000 mensen.

Studenten en arbeiders bij de demonstratie zeiden dat ze hierdoor hun solidariteit met hun thuisland konden uiten. ‘Ik was blij dat er iets gebeurde en dat mensen zich verenigen, ondanks dat ze zo ver weg zijn van Polen, om zich bij de zaak aan te sluiten’, zei de Amsterdamse student Pola.

‘We zijn hier voor onze zussen en neven die in Polen zijn gebleven’, zei Zosia, die een pro-choice-bord bij zich had. Andere deelnemers herhaalden haar zorgen. ‘Het gaat niet eens om vrouwenrechten, het gaat om mensenrechten’, voegde Natalia toe, ook studente.

Gosia en haar partner Lukasz hadden hun twee dochters van 10 en 6 meegebracht. ‘We moesten met het hele gezin komen, want wat er in Polen gebeurt, is cynisch en wreed’, zei Gosia.

Ook kwamen diverse niet-Poolse deelnemers hun steun betuigen. ‘Ik ben geen Pools, maar ik wil solidair zijn met vrouwen in Polen’, zei Ezra, een Turkse student die in Amsterdam woont en een bord vasthield met de tekst ‘mijn lichaam is mijn keuze’. Sommige demonstranten hielden borden in het Nederlands, zoals ‘baas in eigen buik’ – de strijdkreet van pro-abortusactivisten in Nederland in de jaren zestig en zeventig.

Rechtbanken

Nederlandse Europarlementariër Sophie in ’t Veld zei in een post op Medium dat de uitspraak van de Poolse rechtbank ‘een pagina uit het draaiboek is die we maar al te goed kennen uit de Verenigde Staten, waar abortusrechten zijn ingeperkt of onderdrukt, niet door het deliberatieve democratische proces, maar door conservatieve rechters in het Hooggerechtshof te krijgen. ‘

De Europese Commissie, zei ze, moet ‘de moed hebben’ om meer te doen dan een technische beoordeling van institutionele en procedurele regelingen met betrekking tot rechterlijke onafhankelijkheid. ‘Europa moet snel wakker worden. Het is tijd om op te staan ​​en onze Europese manier van leven te verdedigen ‘, zei ze.

‘Ik hoop dat het nieuws over wat er gaande is in Polen zich meer zal verspreiden, zodat meer mensen op de hoogte kunnen zijn’, zei demo-organisator Samko. ‘Ik hoop ook dat de EU hier iets aan gaat doen’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.