Nederlandse premier, koning drukt afschuw uit over de kerkaanval in Nice

By Jernst van Waal

[

De kerk in het centrum van Nice waar de aanval plaatsvond. Foto: Serge Haouzi / actiepers / Xinhua

Premier Mark Rutte en andere Nederlandse politici hebben de aanval van donderdag op kerkgangers in Frankrijk, waarbij drie mensen omkwamen, veroordeeld.

‘Onze gedachten zijn bij de familie van de gestorvenen’, zei Rutte. ‘En we zeggen tegen de mensen van Frankrijk: u bent niet de enige in de strijd tegen extremisme. Nederland is bij je. ‘

Twee vrouwen en een man kwamen om het leven toen een man, gewapend met een mes, donderdagochtend een kerk in Nice aan de Côte d’Azur binnenkwam. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar ‘moorden die verband houden met een terroristische organisatie’, meldde de Guardian.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima publiceerden ook een verklaring in het Nederlands en Frans, waarin ze hun shock beschrijven over de ‘verschrikkelijke daad van geweld’.

‘Ons medeleven gaat uit naar iedereen die een dierbare heeft verloren en we zijn verenigd met al diegenen die zich inzetten voor een vreedzame samenleving.’

Twee weken geleden werd geschiedenisleraar Samuel Paty buiten zijn school onthoofd nadat hij tijdens een discussie over vrijheid van meningsuiting zijn karikaturen uit zijn klas had laten zien, waaronder een van de profeet Mohammed.

Zijn moord bracht de Franse president, Emmanuel Macron, ertoe te beloven het islamitisch extremisme aan te pakken

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.