Een auto leasen versus een PCP – de belangrijkste verschillen

Je hebt dus een auto nodig. Misschien is het om naar je werk te gaan, misschien om je werk te doen of gewoon om de kinderen ’s ochtends op tijd op school te krijgen. Wat de reden ook is, u weet gewoon dat u een auto nodig heeft. Perfect, ga gewoon naar een garage en… Wacht. PCP of leasen? Wat is het verschil?

Het antwoord is helaas nogal wat. Alles, van de manier waarop uw betalingen zijn gestructureerd tot wat er aan het einde van uw overeenkomst met uw auto gebeurt, is bij een PCP anders dan bij een leaseovereenkomst.

Wat gebeurt er aan het einde van de overeenkomst?

Op een PCP

Een PCP (Personal Contract Purchase) is in feite een vorm van huurkoop. Wat bedoelen we daarmee? Welnu, het eigendom van het voertuig is bij de financieringsmaatschappij totdat alle betalingen zijn gedaan. U bent nog steeds de geregistreerde houder, maar het voertuig is eigendom van de financieringsmaatschappij.

Met al uw betalingen heeft u een paar opties:

  • Wil je een andere auto? Geef het gewoon terug aan de financieringsmaatschappij, zonder extra kosten.

  • Wil je de auto houden? U kunt uw overeenkomst afhandelen door de resterende waarde van de auto te betalen, zoals vastgelegd in uw overeenkomst.

  • Wil je een andere auto? Wissel het eens in. Afhankelijk van de waarde van de auto, kunt u de borgsom op een andere auto betalen.

In een lease

Leasen is simpelweg een auto huren voor een bepaalde periode. Dus uiteindelijk is je enige optie om de auto terug te geven. Gelukkig komen leasemaatschappijen uw auto vaak op een vooraf afgesproken datum ophalen en, als u dat wilt, zelfs een nieuwe voor u afleveren.

Betaalt u een borg?

Op een PCP

Ja. Vaak kunt u zo veel of zo weinig betalen als u wilt, wat van invloed is op hoeveel u maandelijks betaalt.

In een lease

Nee. U moet wel een ‘aanvankelijke betaling’ doen. Dit is meestal een vooruitbetaling van 1,3, 6 of 9 maanden. Daarna betaalt u een maandelijks bedrag en, net als een PCP, hoe hoger de initiĆ«le betaling die u kiest, hoe lager de maandelijkse betalingen.

Kun je van gedachten veranderen?

Op een PCP

PCP-overeenkomsten zijn flexibeler dan hun lease-tegenhangers en stellen u vaak in staat om:

  • Verander uw auto als u bijvoorbeeld meer stoelen nodig heeft voor een aanstaande toevoeging aan het gezin.

  • Moet het aantal mijlen per jaar verhogen

Afhankelijk van uw contract en situatie kunnen deze wijzigingen kosten met zich meebrengen, of ze kunnen gratis zijn. Zorg er bij het onderzoeken van een PCP altijd voor dat u de voorwaarden van uw contract goed leest. Houd er echter rekening mee dat als u uw PCP wilt annuleren, u doorgaans het volledige contract moet betalen.

In een lease

Leaseovereenkomsten bieden veel minder flexibiliteit als u een wijziging wilt doorvoeren, zoals het ruilen van voertuigen. Meestal is uw enige optie om uw overeenkomst te annuleren en eventuele resterende betalingen te betalen. Sommige leasemaatschappijen brengen echter alleen kosten in rekening voor het annuleren.

Zijn er extra kosten?

Op een PCP

Verzekering is nog steeds vereist voor een PCP, dus houd daar rekening mee. U moet ook rekening houden met het feit dat btw bovenop uw vermelde PCP-prijzen komt. Bovendien bieden de meeste PCP-providers onderhoudspakketten aan, een extra maandelijks bedrag dat eventuele mechanische problemen oplost.

In een lease

Leaseovereenkomsten zijn meestal goedkoper dan PCP-deals, grotendeels omdat de financieringsmaatschappij btw op hun voertuigen kan terugvorderen. U hoeft dus ook geen btw te betalen aan uw kant. U moet uw auto echter nog steeds verzekeren en, net als een PCP, is er een optioneel onderhoudspakket als u dat wilt.