ECB biedt onbeperkte fondsen aan banken tegen vaste rente

De ECB, de Europese Centrale Bank, heeft vandaag verklaard dat ze Europese banken onbeperkt geld zou aanbieden tegen een vaste rente in de hoop banken aan te moedigen elkaar weer leningen te gaan verstrekken.

Welk effect heeft dit op het VK?

Het zou mogelijk de LIBOR-rente kunnen verlagen, die momenteel op een historisch hoog niveau staat vanwege het beperkte aanbod van kredietverstrekkers die hun geld willen uitlenen. De meesten houden hun geld vast vanwege mogelijke liquiditeitsproblemen in de toekomst.

Als de fondsen de LIBOR-rente kunnen verlagen, zou het voor banken zoals Norther Rock gemakkelijker, zo niet goedkoper, worden om geld te lenen om aan hun klanten te lenen.

Het zal het probleem van de subprime-markt niet oplossen, maar zal de gevolgen verlichten die de subprime- en ongunstige kredietverstrekkers hebben gehad op de markt in het algemeen. Het is nog te vroeg om te zeggen of een verlaagd libortarief de huidige situatie zal helpen of belemmeren.

Het ligt nu allemaal aan de Europese banken om op de vaste renteaanbiedingen in te gaan en weer aan elkaar leningen te gaan verstrekken.

Wat betekent dit voor mijn Hypotheek? Welnu, als u een paar weken geleden op zoek was naar een hypotheek met vaste rente met een hoge LTV, dan haalden de meeste geldschieters hun financiën uit de LIBOR-markt. Als de LIBOR-tarieven dalen omdat er meer geld vrij beschikbaar is, zou je een van de twee dingen kunnen zien gebeuren in de hypotheeksector in het VK;

(i) Hypotheekverstrekkers maken meer winst.

(ii) Hypotheekverstrekkers geven de besparingen door aan hypotheekleners tegen verlaagde rentetarieven.

Met het aantal hypotheken dat op de markt beschikbaar is, voorspel ik dat meer kredietverstrekkers naar de 2e optie neigen vanwege de toegenomen concurrentie en waakzaamheid van hypotheekmakelaars die onafhankelijk advies geven.

Als u een goede onafhankelijke hypotheekbemiddelaar gebruikt, zou hij in staat moeten zijn om een ​​hypotheek te zoeken voor goedkope hypotheek met lagere rentetarieven.