Site pictogram Financieel.com

Verdachten schietpartij ‘Wild West’ voor de rechter

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Foto: Laurens Bosch ANP

Zes verdachten die zijn aangehouden in een schietpartij in het Wilde Westen naar aanleiding van de overval op edelmetalen uit een gepantserde vrachtwagen in Amsterdam-Noord, verschenen woensdag voor de rechtbank.

De verdachten – allemaal Belgen of Fransen – vertelden de rechtbank dat ze weliswaar bij de overval betrokken waren, maar niet op de politie schoten. Maar volgens de officier van justitie is tijdens de gewelddadige beproeving in mei, de bende van ten minste negen mannen schoot of dreigde 13 keer op de politie te schieten.

Videobewaking toonde een man, gekleed in het zwart en met een bivakmuts op, ijsberend voor een gebouw en waarschuwingsschoten afvurend met een automatisch geweer om voorbijgangers weg te houden, terwijl zijn metgezellen voor ongeveer € 14,5 miljoen aan edele metalen stalen uit een gewapende vrachtwagen . De vrachtwagen van de Brink leverde goud en platina aan smelterij Schöne Edelmetaal, gelegen aan de Meeuwenlaan, tussen twee drukke supermarkten.

De operatie duurde slechts enkele minuten en de mannen vluchtten in verschillende voertuigen weg. De politie, die enkele tientallen 112-oproepen had gekregen, arriveerde echter en zette de mannen achterna, die via een provinciale weg Amsterdam verlieten.

Tijdens de achtervolging schoten de mannen meerdere keren op de politie. Uiteindelijk eindigde de achtervolging in een weiland bij Broek in Waterland, maar meerdere verdachten sloegen te voet op de vlucht en bleven schieten op de politie. Een man, een 43-jarige Fransman, werd gedood en vijf anderen werden gearresteerd. Later die dag werd in de buurt van Rotterdam nog een man gearresteerd, maar vermoedelijk zijn er twee mannen ontsnapt.

Aanvankelijk werd gedacht dat alle waardevolle spullen waren teruggevonden. Maar gisteren, NU.nl meldde dat deel van de buit ontbrak nog. Volgens een onderzoek van de smelter Schöne Edelmetaal en Brink’s, beweerde NU.nl, is er voor ongeveer € 2,8 miljoen aan goud en platina niet gevonden,

Experts hebben DutchNews.nl laten weten dat zo’n 80 kilo platina en 1,5 kilo goud, die blijkbaar verdwenen zijn, in een kleine koffer zouden passen.

Het proces wordt in november voortgezet. De twee ontsnapte mannen zijn nog steeds op vrije voeten.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com

Mobiele versie afsluiten