Onderzoekers roepen mensen in Koersk op om bewijsmateriaal te delen over het neerhalen van MH17

By Jernst van Waal

[

Foto: NBAAI via Onderzoeksraad voor Veiligheid

Het Joint Investigation Team (JIT) dat onderzoek doet naar het neerschieten van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne in 2014, heeft mensen in de Russische stad Koersk publiekelijk opgeroepen om bewijsmateriaal te delen.

De BUK-raket die het vliegtuig trof, werd gelanceerd door de 53e brigade van het Russische leger, gestationeerd in Koersk, en troepen die deel uitmaakten van die eenheid wordt met name verzocht foto’s, video’s en officiële documenten te overhandigen.

Het JIT heeft de brief gestuurd naar een aantal adressen en verspreidde het op Russische sociale media.

Daarnaast zijn er twee video’s gemaakt en geüpload naar YouTube. Op een daarvan staat een veteraan die zegt dat het voor de nabestaanden van de slachtoffers net zo belangrijk is om te weten wat er met hun dierbaren is gebeurd als voor de nabestaanden van Sovjettroepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

De tweede video toont de ouders van een Australisch slachtoffer die voormalig staatsburgers van de Sovjet-Unie zijn.

Het JIT gaat door met het onderzoeken van de crash waarbij alle 298 passagiers aan boord om het leven kwamen, maar heeft meer informatie nodig, vertelde hoofd van de Nederlandse nationale recherche Andy Kraag aan de omroep NOS.

Vier mannen uit Rusland en Oekraïne zijn momenteel op proef in Nederland beschuldigd van het veroorzaken van het neerstorten van het vliegtuig en het vermoorden van iedereen aan boord. Het dossier beslaat al meer dan 40.000 pagina’s en meer dan 100 documenten.

‘We willen weten wie deel uitmaakte van de bemanning die de raket lanceerde, wat hun opdracht was en wie hen instrueerde. En vooral willen we de reden weten waarom ze een burgervliegtuig aanvielen’, zei hij tegen de omroep.

De brief en video’s zijn niet gerelateerd aan het proces van vier mannen voor hun rol in de zaak die maandag wordt hervat.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com