Nederlandse pleziervaartregistratie ‘gebruikt door criminelen en drugssmokkelaars’: Nieuwsuur

By Jernst van Waal

[

Foto: Wouter Engler via Wikimedia Commons

De Nederlandse regering is voornemens de vergunningsregels aan te scherpen nadat uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse registraties van pleziervaartuigen worden gebruikt om grootschalige drugssmokkel mogelijk te maken.

Bij een grote drugsuitval eerder deze maand in Spanje, de Operación Goleta-Gratil, vloog tenminste één schip met daarin 6.000 kilo gesmokkelde hasj onder Nederlandse vlag. Deze en andere waarschuwingen van Europese organisaties hebben geleid tot bezorgdheid over het gerapporteerde gemak van het verkrijgen van een Nederlands ‘ICP’-certificaat voor pleziervaartuigen.

De registratie, gegeven voor jachten en pleziervaartuigen, geeft toegang tot Europese wateren, maar critici hebben het verteld Nieuwsuur dat ze zich zorgen maken over crimineel gebruik en het witwassen van geld. Deze zomer dit jaar, Italiaanse autoriteiten in beslag genomen tientallen boten die onder Nederlandse vlag varen vanwege zorgen over hun registratie.

Michael O’Sullivan, chief executive van het Maritime Analysis and Operations Center in Lissabon, vertelde Nieuwsuur dat Nederlandse registraties werden gebruikt voor criminele operaties.

‘Zeker de laatste jaren is dat duidelijk geworden [they] kunnen een Nederlandse vlag voeren om hun doelen te verhullen, wie ze zijn en wat ze zijn, inclusief het opzetten van shell-bedrijven om schepen te kopen en ze ergens anders te registreren om het spoor voor onderzoekers te verwarren, ‘zei hij. ‘Waarom kiezen criminelen voor de Nederlandse ICP? Omdat ze de weg van de minste weerstand kiezen. ‘

Kamerleden Pieter Omtzigt en Gijs van Dijk zeiden tegen Nieuwsuur dat het land de zorgen in Spanje en Italië serieus moet nemen. ‘Het is niet onze bedoeling, maar dit leidt wel tot problemen in andere landen en daar moeten we iets aan doen’, zei Omtzigt naar verluidt.

Hij voegde eraan toe dat hij de bezorgdheid serieus nam dat het registratiesysteem voor pleziervaartuigen zou kunnen worden misbruikt voor verzekerings- en belastingfraude. Het Nieuwsuur-onderzoek stelde dat het gebruikt kon worden voor een schip dat er niet echt was, maar wel verzekerd en als ‘gestolen’ gemeld kon worden, of met ‘winst’ verkocht kon worden om crimineel geld wit te wassen.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur vertelde DutchNews.nl dat de ICP-registratie het resultaat was van een Verenigde Naties initiatief in 1986 om het voor mensen gemakkelijker te maken om met hun boten te varen voor vrijetijds- en sportdoeleinden in 14 Europese landen. Het was niet de bedoeling, zei hij, dat mensen uit andere landen misbruik zouden maken van de certificering, die geen officiële eigendomsregistratie is.

‘Wij zijn op de hoogte van aanwijzingen van de politie dat buitenlandse (drugs) criminelen op de wateren in het bezit blijken te zijn van een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen [ICP] verleend door Nederland, ‘zei hij. ‘De ICP is erkend door 14 Europese landen waaronder Duitsland en Frankrijk en is bedoeld voor mensen die van watersporten houden en daar met hun jacht of motorboot naartoe willen varen.

‘Misbruik is onaanvaardbaar en daarom werken we sinds mei samen met politie en verenigingen die de ICP verlenen om de praktijken aan te scherpen om misbruik te voorkomen en zo snel mogelijk (dit jaar) een effectief einde te maken aan deze praktijken.’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.