Geen algemene weigering van Poolse arrestatiebevelen, zegt de EU-adviseur van het hooggerechtshof

By Jernst van Waal

[

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg Foto: Molly Quell

Een adviseur van het hooggerechtshof van de EU heeft gezegd dat Nederland niet automatisch uitleveringsverzoeken uit Polen kan weigeren.

De rechtbank in Amsterdam verwees de kwestie eerder dit jaar naar het Hof van Justitie nadat hij had geweigerd twee Poolse onderdanen uit te leveren op grond van het feit dat het Poolse rechtssysteem was niet langer onafhankelijkt. Dit betekende, aldus de Amsterdamse rechtbank, dat het niemand die daar werd uitgeleverd het recht op een eerlijk proces kon garanderen.

“ Hoe tot nadenken stemmend de door de verwijzende rechter voorgestelde oplossing ook mag zijn, ze is niet verenigbaar met de oplossing die al door de rechtbank is geboden ”, schrijft de advocaat-generaal Manuel Campos Sánchez-Bordona van de Europese rechtbank. naar de mening van donderdag.

De weigering om een ​​Europees aanhoudingsbevel uit te voeren is eerder een ‘uitzonderlijke reactie die moet beantwoorden aan uitzonderlijke omstandigheden’, zei de advocaat-generaal. Dit is zijn beurt, ‘vereist niet de automatische niet-uitvoering’ van elk arrestatiebevel uitgevaardigd door rechtsstelsels waar er systemische of algemene tekortkomingen zijn, zei hij.

Adviezen van advocaten-generaal zijn niet bindend, maar in vier van de vijf zaken volgen daaruit definitieve uitspraken van de rechtbank. Een definitieve uitspraak over de zaak wordt verwacht voor het einde van het jaar.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.