Een van de grootste strafprocessen uit de Nederlandse geschiedenis gaat van start in de Bunker

By Jernst van Waal

[

Gerechtsgebouw Bunker staat op een industrieterrein in Amsterdam. Foto: Gordon Darroch

Een van de grootste strafzaken ooit in Nederland – de vervolging van 21 leden van de Caloh Wagoh motorbende voor meerdere moorden – is maandagochtend van start gegaan.

Het proces richt zich op vijf moorden en elf pogingen tot moord door ‘hit squads’ binnen de verboden motorclub. De komende zes maanden zijn er hoorzittingen gepland in een beveiligd gerechtsgebouw in Amsterdam, bekend als The Bunker.

Delano R., de oprichter en leider van de groep, is de hoofdverdachte. Volgens het openbaar ministerie aanvaardde hij contracten van leiders van de georganiseerde misdaad, waaronder drugsbaas Ridouan Taghi, om rivalen en informanten te vermoorden.

Het Eris-proces, zoals het wordt genoemd, is groter dan het Marengo-proces, een andere lopende rechtszaak die zich richt op de organisatie van Taghi. In dat proces zijn 17 verdachten, waaronder Taghi, beschuldigd van een reeks moorden of poging tot moord. Nederlandse misdaadjournalist en televisiepresentator Peter R de Vries werd in juli doodgeschoten terwijl hij Nabil B, een kroongetuige in het Marengo-proces, ondersteunde.

De aanklager in de Eris-zaak koos ervoor Taghi niet aan te klagen om beide processen niet onnodig ingewikkeld te maken. Het dossier is al 50.000 pagina’s.

Volgens de aanklagers had Caloh Wagoh weinig respect voor de openbare veiligheid toen ze de moorden uitvoerden en op een gegeven moment met een raketwerper naar het verkeerde huis gingen. Gelukkig voor de familie die erin woonde, werkte het wapen niet goed.

Het huidige proces richt zich op een reeks moorden of pogingen tot moord tussen januari en augustus 2017, maar de groep is in verband gebracht met een aantal andere ernstige misdrijven.

Een Caloh Wagoh MC Main Triad-lid was gearresteerd in 2018 voor het afvuren een antitankraket op een kantoorgebouw de tijdschriften Panorma en Nieuwe Revu. De groep wordt ook verantwoordelijk geacht voor de volledig uitgeruste martelkamer in een vrachtcontainer die vorig jaar in Brabant werd ontdekt.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com