Amsterdamse stop-and-search trial van start met rotsachtige start met waarnemers kijken naar waarnemers

By Jernst van Waal

[

Messen in beslag genomen door de politie. Foto: Politie.nl

De politie in Amsterdam mag vanaf woensdag mensen stoppen als onderdeel van een experiment om wapen- en mescriminaliteit te beperken.

Het experiment is controversieel vanwege de vrees dat etnisch profileren een rol zal spelen bij de beslissingen van agenten over wie gefouilleerd moet worden.

Om dit te voorkomen, zullen agenten mensen niet meer willekeurig controleren, ongeacht hoe ze eruitzien.

Amnesty International zei geen bezwaar te hebben tegen het proces, maar was niet overtuigd door de methode. ‘De garanties zijn er niet’, zegt Amnesty-directeur Dagmar Oudshoorn tegen de Amsterdamse radiozender OM 5 UUR.

De kritiek was voor burgemeester Femke Halsema aanleiding om 45 burgers aan te stellen om het proces te volgen en te letten op tekenen van etnisch profileren.

Dit maakte de politiebonden boos, die de stap interpreteerden als een gebrek aan vertrouwen. Zij hebben nu op hun beurt hun eigen waarnemers aangesteld om de burgers te monitoren.

‘We doen onze eigen berichtgeving omdat we de civiele waarnemers niet vertrouwen’, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs. NH Nieuws.

De proef duurt een maand en start in Bijlmer-Centrum (Zuidoost), Burgwallen-Nieuwe Zijde (Centrum), Geuzenveld (Nieuw-West), de Dapperbuurt (Oost) en de Waterlandpleinbuurt (Noord).

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com