Zo’n 700.000 Nederlanders zijn niet voldoende beschermd door twee vaccinaties

By Jernst van Waal

[

Voor sommigen zijn twee vaccins misschien niet genoeg Foto: Depositphotos.com

Honderdduizenden Nederlanders die geen goed functionerend immuunsysteem hebben, worden niet voldoende beschermd door coronavirusvaccins voorlopige resultaten uit vier onderzoeken.

In een webinar en nieuwsbericht dinsdag van ZonMw, de zorgfinancieringsorganisatie, aangekondigd dat voor sommige groepen patiënten twee vaccinaties niet voldoende zijn.

Het is sponsoren acht studies naar de impact op patiënten met problemen met het immuunsysteem, kankerpatiënten die chemotherapie of therapie van het immuunsysteem krijgen, mensen met bloedkanker, nier- en longtransplantaties, hiv, het syndroom van Down en dialysepatiënten.

‘Normaal gesproken stimuleert een vaccin het immuunsysteem’, staat in een persbericht. ‘Bij deze patiënten werken vaccins anders of minder goed, terwijl ze een grote kans hebben op ernstigere gevolgen als ze besmet zijn.’

Antilichamen

De eerste resultaten van vier van de onderzoeken, besproken in het webinar maar nog niet gepubliceerd of peer-reviewed, suggereren dat patiënten met ernstige nierproblemen een drie of vier keer grotere kans hebben om te overlijden aan Covid-19, maar dat ongeveer 80% die volledig gevaccineerd ontwikkelden voldoende antistoffen. Maar van patiënten die een niertransplantatie hadden ondergaan, reageerde tweederde niet (voldoende) op de vaccinatie en bouwde niet voldoende bescherming op.

Hoewel longtransplantatiepatiënten die Covid-19 overleefden voldoende immuniteit opbouwden, deden degenen die net in het onderzoek waren gevaccineerd dat over het algemeen niet. Van de ongeveer 100 deelnemers hadden er slechts 13 voldoende antistoffen om hen te beschermen.

Mensen met bloed- en lymfeklierkanker in het onderzoek reageerden soms goed en soms niet.

Kritiek

Jaap van Dissel, directeur van het infectieziektencentrum van het RIVM, zei donderdag tegen de politiek dat zo’n 700.000 Nederlanders mogelijk ‘non-responders’ zijn die na twee vaccinaties onvoldoende antistoffen ontwikkelen.

‘Uiteindelijk betekent dit dat het van cruciaal belang is dat het vaccinatieniveau in Nederland zo hoog mogelijk is’, zei hij. NOS. ‘Dit geeft iedereen de meeste rust.

‘Wij geloven dat het coronavirus blijft hangen en dat je zou verwachten dat iedereen die niet is ingeënt vroeg of laat het virus krijgt en ziek kan worden.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com