Slechts vijf coronavirusboetes uitgedeeld aan chauffeurs aan Nederlandse grens

By Jernst van Waal

[

Foto: Odi Busman

Grensambtenaren hebben slechts vijf boetes uitgedeeld aan automobilisten voor het niet naleven van de reisbeperkingen van het coronavirus bij het binnenkomen van Nederland vanuit België of Duitsland.

Volgens regels die op 8 augustus van kracht zijn geworden, moeten reizigers uit ‘gele risico’-landen een bewijs van vaccinatie, herstel van infectie of een negatief testresultaat bij zich hebben. Degenen die het papierwerk niet overleggen, riskeren een boete van € 95.

De grenscontroledienst (Marechaussee) voerde de laatste drie weken van augustus 156 steekproeven uit en stopte 433 voertuigen, maar slechts vijf reizigers bleken de regels te overtreden.

De regels bleken echter moeilijk te handhaven, niet in de laatste plaats omdat ze alleen gelden voor mensen die langer dan 12 uur de grens oversteken. Er zijn geen beperkingen voor reizigers uit Duitsland zelf, dat is code groen op de Nederlandse risicoschaal, maar ze gelden nog steeds voor mensen die uit landen als Italië of Oostenrijk komen.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat de lage aantallen een bewijs waren dat mensen zich aan de regels hielden, maar viroloog Bart Niesters van het UMC-ziekenhuis in Groningen zei dat ze niet effectief waren.

Hij vertelde radiostation BNR: ‘We hebben duizenden mensen die terugkomen van vakantie, vooral in het weekend. Het is absoluut zinloos. Vijf boetes in die tijd is niets. Het dekt niet eens de benzinerekening van de marechaussee.’

Niesters zei dat het belangrijker was om ervoor te zorgen dat mensen zich een paar dagen na terugkeer van een buitenlandse reis testen, zodat in het buitenland opgepikte infecties worden opgespoord.

Een woordvoerder van het ministerie zei: ‘De meeste mensen begrijpen heel goed wat het doel is om bewijs van herstel, vaccinatie of een test bij zich te hebben. Het gaat om een ​​redelijke pakkans en het preventieve effect dat de controles hebben.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com