Site pictogram Financieel.com

Senaat stemt voor de coronaviruswet en maakt de weg vrij voor gezichtsmaskers

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

De senaat heeft gestemd voor nieuwe wetgeving om de coronavirusmaatregelen in de wet te verankeren en die de weg vrijmaakt voor de introductie van verplichte gezichtsmaskers.

Senator stemde 48 tegen 24 voor de nieuwe wet, terwijl extreemrechtse partijen, de SP en pro-animal PvdD tegen stemden.

De wet, die de noodbevoegdheden vervangt die momenteel worden gebruikt om sociale distantiëren en andere vereisten in te voeren, werd voor het eerst in het voorjaar ter sprake gebracht en zal in december van kracht worden, zo niet eerder.

Ministers waren eerder gedwongen concessies te doen om de wetgeving door de Tweede Kamer te krijgen.

Een van de wijzigingen die werden aangebracht in het eerste wetsontwerp, dat zowel binnen als buiten het parlement hevig bekritiseerd werd, was een besluit om de levensduur van de wet terug te brengen tot drie maanden.

De ministers kwamen ook overeen om de boete voor het overtreden van de coronavirus, sociale distantiëren en andere regels te verlagen tot € 95, wat betekent dat mensen die de wet overtreden geen strafblad meer zullen krijgen. De maximale gevangenisstraf voor het overtreden van de regels voor groepsbijeenkomsten en het houden van 1,5 meter werd ook teruggebracht van een maand naar twee weken.

Maskers

Hoewel de Nederlandse gedeeltelijke lockdown maatregelen omvat zoals zelfisolatie bij ziekte of reizen, kan het gebruik van maskers en quarantaine in Nederland op dit moment niet verplicht worden gesteld.

In plaats daarvan heeft de regering gekozen voor ‘dringend advies’ om gezichtsmaskers te dragen in openbare gebouwen, winkels en musea.

De nieuwe wet zal het echter mogelijk maken om het dragen van gezichtsmaskers af te dwingen, iets waarvan de ministers zeiden dat ze dit zo snel mogelijk zullen doen.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze dekking van de coronaviruscrisis uit te breiden tot ’s avonds en in het weekend en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Mobiele versie afsluiten