Site pictogram Financieel.com

Rutte overweegt volledige lockdown om infecties sneller te bestrijden

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Foto: @minpres via Instagram

Zelfs als de besmettingen met het coronavirus de komende dagen afvlakken, zouden extra lockdown-maatregelen kunnen worden opgelegd om het virus sneller onder controle te krijgen, heeft premier Mark Rutte in de Tweede Kamer gezegd.

Rutte zei dat alle opties nog op tafel lagen, ondanks de verklaring van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond in een persconferentie dat de gedeeltelijke lockdown verlengd zou worden tot na de aanvankelijke periode van vier weken.

‘Hebben we besloten of het maatregelenpakket wordt verlengd tot na half november? We hebben nog geen besluit genomen ‘, zei Rutte tijdens het debat op woensdagmiddag.

De huidige maatregelen, waaronder de sluiting van alle bars en restaurants, een verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur en een limiet van drie bezoekers per huishouden per dag, vertegenwoordigen het ‘ernstige’ niveau op de risicoschaal van de overheid, een stap onder volledige lockdown.

Rutte zei dat een volledige lockdown niet uitgesloten was, ook al begonnen de cijfers af te vlakken, ‘om de daling van de gevallen te versnellen’.

‘Maar de vraag is welk effect dat heeft op de economie en de geestelijke gezondheid van mensen’, voegde hij eraan toe.

Oppositiepartijen riep op tot onmiddellijke intensivering van de lockdown-maatregelen om de druk op de zorg te verlichten. ‘De feiten stellen dat we niet kunnen wachten, we moeten actie ondernemen’, zei PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

Maar Rutte stelde dat het niet tot een lagere besmettingspiek zou leiden. ‘Er is hier geen snelle oplossing,’ zei hij.

Eerder vertelde Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, parlementsleden in een technische briefing dat het sluiten van scholen en een volledige lockdown het besmettingspercentage niet sneller zou verlagen.

‘Het zou effect hebben op de snelheid van de teruggang, en dat heeft ook invloed op de zorglast’, voegt Van Dissel toe.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Mobiele versie afsluiten