Regering snijdt op 1 oktober de levensader van het coronavirus voor bedrijven door

By Jernst van Waal

[

Tijdens de lockdown waren bars en restaurants gesloten. Foto: DutchNews.nl

De regering heeft bevestigd dat de financiële steun aan bedrijven die worden getroffen door de beperkingen van het coronavirus op 1 oktober stopt.

Marktleiders waarschuwde dat veel bedrijven, inclusief die in de reis-, evenementen- en horecasector, hadden nog steeds moeite om te herstellen van de pandemie en zouden hard worden getroffen door het intrekken van financiering.

De compensatie blijft bestaan ​​voor nachtclubs, die in ieder geval tot 1 november gesloten blijven, maar alle andere mechanismen om bedrijfslonen uit te betalen of ondernemers te ondersteunen, worden volgende maand afgebouwd.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die de hotel-, restaurant- en caféeigenaren vertegenwoordigt, noemt het besluit ‘bijna misdadig’.

‘Het is onaanvaardbaar en onverklaarbaar dat de beperkingen voortduren, maar de steun stopt’, zegt voorzitter Robèr Willemsen. ‘Bedrijven hebben geen reserves en een schuldenberg.’

Reisorganisatie ANVR zei dat haar 800 leden nog steeds ernstig worden beperkt door testregimes en beperkingen op het toerisme. ‘Buiten Europa gelden nog steeds reisbeperkingen, dus bedrijven die zich op die markt richten, kunnen niets doen. Ze dreigen onder te gaan als de haven in zicht komt of zullen meer personeel moeten ontslaan.’

Minister van Financiën Wopke Hoekstra zei dat het een ‘goed moment was om een ​​nieuwe fase in te gaan’, maar erkende dat sommige bedrijven het niet zouden overleven. ‘De komende tijd zal het aantal faillissementen toenemen, maar de afgelopen maanden waren het er minder dan gebruikelijk’, zegt hij.

‘Nu er vrijwel geen beperkingen meer zijn en de economie met bijna 4% groeit, hebben we een situatie bereikt waarin die steun niet alleen overdreven is, maar zelfs contraproductief.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com