Raadpleeg een arts met kankersymptomen, dringen onderzoekers aan, als de diagnose valt

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Een combinatie van late verwijzingen door vertraagd bezoek aan huisartsen en het tijdelijk stopzetten van bevolkingsonderzoeken tijdens de eerste golf coronavirus zorgt voor een daling van het aantal diagnoses van darm- en borstkanker, kankercentrum IKNL meldt.

Ondanks de herstart van de bevolkingsonderzoeken voor de twee kankers, zijn de verwachte resultaten nog steeds lager met ongeveer 2.000 diagnoses voor borstkanker en 1.000 voor darmkanker, blijkt uit onderzoekscijfers die door het centrum worden geciteerd.

Angst voor besmetting met het coronavirus motiveerde velen om bezoeken uit te stellen, maar, zeggen de onderzoekers, mensen moeten oproepen voor screeningprogramma’s niet negeren en mensen met symptomen moeten hun arts raadplegen.

Screening zal kanker in een vroeg stadium opsporen en artsen verwachten dat de vertraging van enkele maanden voor de meeste patiënten geen ernstige gevolgen zal hebben, aldus het centrum. Het is echter onduidelijk of de vertraging bij de diagnose van kanker in het voorjaar heeft geleid tot de late opsporing van kanker in vergevorderde stadia die een intensievere behandeling vereisen.

Om de achterstand op te vangen, worden screeningsprogramma’s en eventuele daaropvolgende verwijzingen naar ziekenhuizen tijdens de tweede golf van het virus niet meer onderbroken, aldus het centrum.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.