Pandemie vernietigt een decennium van groei in de toeristenindustrie

By Jernst van Waal

[

De enorme daling van het internationale en nationale toerisme in Nederland tijdens de coronaviruspandemie heeft een decennium aan groei in de sector weggevaagd, statistiekbureau CBS heeft berekend.

De omzet in 2020 daalde met 43% in vergelijking met het jaar ervoor, wat het totaal op 52 miljard euro brengt.

De afwezigheid van buitenlandse toeristen was verantwoordelijk voor de sterkste daling, aldus het CBS. De uitgaven van bezoekers uit het buitenland daalden met 58% tot € 14,4 miljard, terwijl de uitgaven voor binnenlands toerisme met 35% daalden, wat € 34,5 miljard opleverde.

Het totale aandeel van het toerisme in de Nederlandse economie is bijna gehalveerd, van 4,4% naar 2,4% van het BBP. Vergeleken met de daling van de groei van de economie in het algemeen, geschat op 3,8%, deed het toerisme het veel slechter met 48%.

Covid-reisbeperkingen en angst voor besmetting waren de belangrijkste oorzaken van de daling, aldus het CBS.

De totale waarde van de sector daalde in 2020 tot 170 miljard euro, bijna de helft van het jaar ervoor. Luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus werden het hardst getroffen door de crisis.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com