Nieuwe gevallen van coronavirus boven de 10.000, aangezien de testcapaciteit wordt opgevoerd

By Jernst van Waal

[

Een gesloten caféterras. Foto: DutchNews.nl

Het aantal nieuw geregistreerde gevallen van coronavirus kwam voor het eerst boven de 10.000 in de 24 uur tot en met vrijdagochtend, blijkt uit cijfers van het RIVM.

In totaal werden 10.007 nieuwe gevallen gemeld bij de autoriteiten, een stijging van 726 op donderdag. Hoewel het aantal positieve tests is toegenomen, zou dit ook verband kunnen houden met een toename van het aantal tests, zoals vorige week het geval was, zei omroep NOS.

Het testen van capaciteit is geweest aanzienlijk uitgebreid sinds begin oktober, dankzij de betrokkenheid van buitenlandse labs, en de testdienst kan nu zo’n 50.000 tests per dag aan.

Het ware beeld van hoe snel het virus zich verspreidt, komt pas dinsdag beschikbaar, wanneer het RIVM zijn laatste wekelijkse analyse publiceert.

Nog eens 248 mensen werden ’s nachts in het ziekenhuis opgenomen, 10 meer dan op donderdag, en 43 mensen werden naar de intensive care gebracht, 13 minder dan in de voorgaande periode van 24 uur. De meeste van degenen die op IC-afdelingen werden opgenomen, werden al in het ziekenhuis behandeld.

Door de nieuwe opnames komt het totale aantal mensen dat momenteel in het ziekenhuis wordt behandeld tot 2073, een stijging van 70 in 24 uur, terwijl het aantal mensen op een IC-afdeling met negen is gestegen tot 472.

Een aantal Nederlandse patiënten is vanwege het gebrek aan afdelingsruimte in Nederland ook overgevlogen naar ziekenhuizen in Duitsland.

Regering

Ondanks dat het de halve vakantie is, houden de ministers een extra kabinetsvergadering in Den Haag om de coronavirus-situatie in Nederland te bespreken.

Jaap van Dissel en de hoofden van andere denktanks van de regering spraken vrijdagochtend ook met de ministers over de crisis.

Premier Mark Rutte zei bij de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown eerder deze maand dat de situatie aanstaande dinsdag opnieuw zal worden beoordeeld.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.