Nieuw reisadvies ‘knock-out slag’ voor de industrie, andere sectoren namen ontslag

By Jernst van Waal

[

Skivakanties staan ​​niet op het menu Foto: Depositphotos.com

Reacties op het nieuwe, strengere maatregelen voor het coronavirus dinsdag door de regering aangekondigd, zijn meestal met ontslag ontvangen door de getroffen industrieën, maar straatwachters waarschuwen dat de tweepersoonslimiet op straat moeilijk te controleren zal zijn.

Een multifunctioneel centrum in Groningen dat pas een jaar geleden werd geopend en waar een bibliotheek, bioscoop en museum zijn gevestigd, moet nu alle drie de faciliteiten sluiten. ‘De maatregelen zijn onbegrijpelijk en ondoorgrondelijk’, zegt centrumdirecteur Dirk Nijdam tegen omroep NOS. ‘Hier in het noorden valt het mee. Maar ik begrijp wel dat het moeilijk is om voor elke regio of stad een apart beleid te hebben. ‘

De Club van Elf, een vereniging met onder meer pretpark de Efteling, het Openluchtmuseum en dierentuin Apenheul, zei dat de sluiting ‘betreurenswaardig’ was, maar dat twee weken misschien wel te overzien zijn, aangezien de grootste hit voor de locaties al was gekomen tijdens de zomer.

Ook bioscopen sluiten woensdag vanaf 22.00 uur. Volgens bioscoopketen Vue, die alle vertoningen heeft afgelast, zijn er geen coronagevallen meer terug te voeren op een van haar bioscopen en kan de sociale afstand heel gemakkelijk worden gehandhaafd.

De sluiting van gezelligheidsverenigingen en buurthuizen kan ertoe leiden dat mensen zich steeds meer geïsoleerd gaan voelen, zegt Mieke Kuipers, adjunct-directeur van centrum De Mussen in de Schilderwijk in Den Haag, waar coronagevallen in opkomst zijn.

‘De mensen hier in de buurt hebben vaak geen werk, wonen in kleine huizen en hebben grote gezinnen. (..) Door het centrum volledig te sluiten, kunnen ze worden geïsoleerd’, zei ze.

Reizen

Het dringende verzoek van de regering om pas medio januari te reizen is een ‘knock-out slag’ voor de reisbranche, aldus de overkoepelende reisorganisatie ANVR. ‘Er is geen probleem met de hotels of reizen, we hebben een probleem met gedrag en politie. Maar we zullen het moeten afhandelen ‘, aldus woordvoerder Frank Oostdam.

Straathoekbond Nederlandse BOA Bond zei dat de nieuwe maatregel om alleen met z’n tweeën uit te gaan erg moeilijk te controleren zou zijn.

‘Ik verwacht grote problemen. Als je als stel uitgaat en je ontmoet een vriend op straat, kun je niet stoppen en een praatje maken. Ik denk dat mensen dit onredelijk zullen vinden en dat het agressie zal veroorzaken ‘, aldus woordvoerder Ruud Kuin.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.