Een gezonde levensstijl is cruciaal in het coronavirus-tijdperk, vertellen experts aan het kabinet

By Jernst van Waal

[

Fietsen is goed voor u Foto: Depositphotos.com

De overheid zou zich meer moeten richten op het bevorderen van een gezonde levensstijl als manier om de gevolgen van coronavirusinfectie te beperken, zeggen 65 artsen en ambtenaren van gezondheidsorganisaties in een brief aan het kabinet.

Gezonder voedsel, meer beweging en voldoende tijd om te ontspannen, zal het immuunsysteem versterken en dit kan de infectie minder virulent maken, aldus de experts.

Met name mensen met overgewicht of obesitas lopen een groter risico op een ernstige coronavirus-impact, zegt expert Liesbeth van Rossum tegen publieke omroep NPO. De meeste coronaviruspatiënten in het ziekenhuis en op de intensive care hebben overgewicht, zei ze.

‘Vet is niet zomaar een laagje blubber’, zei Van Rossum. ‘Het maakt hormonen aan en bevordert ontstekingen omdat het lichaam in een constante staat van stress verkeert. Dit veroorzaakt niet alleen hartaandoeningen, maar ook het immuunsysteem in het algemeen. ‘

Nieuw onderzoek toont aan dat het immuunsysteem kan verbeteren door een kleine afname in gewicht. ‘Je hoeft geen bonenstaak te zijn’, zei Van Rossum.

Medicatie en psychosociale factoren spelen ook een rol bij gewichtstoename, zei Van Rossum. ‘Maar we brengen meer tijd thuis door, bewegen minder en eten meer tussendoortjes. Dan zal je immuunsysteem eronder lijden, ‘zei ze.

Het kabinet moet meer actie ondernemen, zeiden de briefschrijvers, en niet alleen focussen op het voorkomen van infecties.

Een woordvoerder van jonge gezondheidsminister Paul Blokhuis zei dat het ministerie onderzoekt naar manieren om de boodschap over te brengen. Hij erkende dat gezonde gewoonten niet dezelfde nadruk kregen als herhaaldelijk handen wassen en sociale afstand nemen bij het aanpakken van de pandemie.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.